Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 25 oktober 2004

Evaluatie Rob: Goede Raad?
Er heeft een evaluatie plaatsgevonden van de Raad voor het openbaar bestuur over de zittingsperiode 2000-2004. In de evaluatie wordt ingegaan op de hoofdvraag "Heeft de Rob ertoe gedaan; heeft hij verschil uitgemaakt?". Het rapport is hier te downloaden.

Rob vergadering 14 oktober
De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

Gemeentelijke autonomie
De Raad heeft gesproken over het gemeentelijke autonomiebegrip in het binnenlands bestuur en in de financiële verhouding tussen Rijk en gemeenten. De Raad zal hierover samen met de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) een advies uitbrengen. De aanleiding hiervoor is een gedachtewisseling tussen de presidia van de Rob en de Rfv en leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) van de Tweede Kamer (tegen de achtergrond van het kabinetsvoornemen tot gedeeltelijke afschaffing van de onroerend zaak belasting).

Zelfstandige bestuursorganen
De Raad heeft ook gesproken over een advies naar aanleiding van het IBO-rapport 'Een herkenbare staat: investeren in de overheid' (rapport van de commissie Kohnstamm). De Raad benadrukt het belang van de ministeriële verantwoordelijkheid. Zbo's beperken deze verantwoordelijkheid en daarmee ook de beïnvloedingsmogelijkheden van het parlement. Zbo's behoren daarom uitzondering te zijn, hun instelling behoeft extra motivering. Het advies zal op korte termijn worden uitgebracht.

Nationale EU-beleidscoördinatie
De Raad heeft de voortgang van het adviestraject over de nationale EU-beleidscoördinatie besproken. In dit advies gaat de Raad nader in op de wijze waarop de lidstaat Nederland zijn inbreng in de Europese Unie organiseert. Hoofdlijnen zijn: de interdepartementale coördinatie, de rol van het nationale parlement en de rol van decentrale overheden. Het is de bedoeling dat het advies voor de a.s. jaarwisseling zal worden uitgebracht.

Werkprogramma 2005 en Meerjarenadvieskader 2006-2009 De Raad heeft gesproken over zijn Werkprogramma 2005. Het Werkprogramma bevat zowel door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangekondigde adviesaanvragen als door de Raad zelf geselecteerde thema's. Tot de laatste thema's behoren: de gevolgen van de samenloop van een aantal grote decentralisatie operaties voor het lokaal bestuur; de toenemende uitoefening van publieke taken door de civil society en de borging van het publiek belang; en de organisatie van de veiligheid in Nederland. Na vaststelling door de minister van BZK zal het Werkprogramma aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
De Raad heeft ook ingestemd met een procesplan voor de vaststelling van zijn nieuwe Meerjarenadvieskader 2006-2009.
---