Stichting Wakker Dier

Foie gras actie wakker dier bij restaurant joop van den ende

Persbericht - 26 november 2004

Stichting Wakker Dier voert vandaag actie bij restaurant Le Cirque in het Circustheater Scheveningen van Joop van den Ende tegen de dieronvriendelijke foie gras op de menukaart (ganzen- of eendenleverpaté). Wakker Dier zal de restaurantbezoekers een gratis dwangvoedering aanbieden zoals ook de eenden en ganzen moeten ondergaan. Terwijl restaurant Le Cirque nog steeds (eenden)foie gras op de menukaart heeft staan, zijn veel andere restaurants gestopt met dit zeer dieronvriendelijke product, waarvan de productie in Nederland verboden is.
Twee jaar geleden brachten horecaorganisaties, na overleg met Wakker Dier, al het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. De dwangvoedering met trechters en maïsbrij zal worden uitgebeeld door 'obers' bij 'gasten'. De actie maakt onderdeel uit van de doorlopende foie gras campagne.

Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3 weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen meermalen per dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een 'zieke' lever ontstaat die 5 tot 10 x zo groot is (foie gras). De dwangvoedering veroorzaakt pijn, infecties en verwondingen bij de dieren. Bij de slacht blijkt 30 tot 70% verwondingen, infecties of botbreuken opgelopen te hebben. Omdat de grote hoeveelheden voedsel niet normaal te verteren zijn, groeit de lever letterlijk kapot. De grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen, waardoor kortademigheid ontstaat. Eerder rapporteerde Wetenschappers van de Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie van foie gras ernstig wordt aangetast. Omdat een lever pas foie gras mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen diervriendelijke foie gras.

Productieverbod; WTO belemmert importverbod De foie gras wordt geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en Hongarije. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van foie gras expliciet per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) verboden. Vorige maand nog verbood Gouverneur Arnold Schwarzenegger de productie van foie gras in de staat Californië. Omdat de WTO (Wereld Handelsorganisatie) importbeperkingen tegenhoudt, zijn de miljoenen eenden en ganzen afhankelijk van het verantwoordelijkheidsgevoel en fatsoen van restaurateurs en consumenten. Wakker Dier richt zich met voorlichtingacties op deze groepen.