Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over de inval bij een Marokkaans gezin in Utrecht

Antwoorden op kamervragen over de inval bij een Marokkaans gezin in Utrecht


25 november 2004

Antwoorden van de minister van Justitie, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de vragen van het lid Externe link De Wit over de inval bij een Marokkaans gezin in Utrecht (ingezonden op 1 oktober 2004, nr. 2040500950).

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Externe link Azough en Externe link Vos (beiden GroenLinks), ingezonden 30 september 2004 (vraagnummer 2040500790) en van het lid Externe link Van der Laan (D66), ingezonden 1 oktober 2004 (vraagnummer 2040500940).
---


1. Vraag

Bent u bekend met de berichtgeving over de inval bij een Marokkaans gezin vanwege de verdenking van terroristische activiteiten (Algemeen Dagblad, 29 september jl.)?


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Klopt het dat de politie gebruik heeft gemaakt van onjuiste informatie? Hoe heeft dit kunnen gebeuren?


2. Antwoord

De politie beschikte niet over onjuiste informatie. Er is door politie en OM opgetreden naar aanleiding van concrete, belastende informatie van de zijde van de AIVD (zie mijn antwoord op vraag 2 van de leden Azough en Vos en mijn antwoord op vraag 2 van het lid Van der Laan).


3. Vraag

Hoe oordeelt u over de uitspraken van buurtbewoners dat, als er een verdenking was van de aanwezigheid van explosief materiaal, de wijze van invallen het risico met zich meedroeg dat deze gebruikt zou worden? Bent u in staat om de ongerustheid van burgers dat hier onzorgvuldig wordt opgetreden, weg te nemen?

3. Antwoord

Gelet op de informatie die op het moment van binnentreden bekend was inzake de aanwezigheid van explosief materiaal, is op een voor deze situatie passende wijze geopereerd is door de politie en het OM. Daarbij is het risico dat gebruik zou worden gemaakt van het eventueel aanwezige materiaal ingecalculeerd.


4. Vraag

Bent u bereid met voorstellen te komen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen?

4. Antwoord

Gelet op de aard en soort van de informatie gaat het niet aan om optreden als in het onderhavige geval van politie en OM in de toekomst te voorkomen. Integendeel, politie en OM zijn zeer alert op meldingen die verband houden met mogelijk terrorisme. Deze meldingen maken optreden als in het onderhavige geval is gedaan, noodzakelijk (zie ook mijn antwoord op vraag 2 van de leden Azough en Vos en mijn antwoord op vraag 2 van het lid Van der Laan).