Gemeente Woerden

25 november 2004

Condoleance oud-burgemeester Van Zwieten op vrijdag 26 november

Na een lang en intens ziekbed is oud-burgemeester Herman A. van Zwieten (21 december 1940 23 november 2004) overleden. Hij was de eerste burger van de gemeente Woerden in de periode van 1 januari 1989 tot en met 1 februari 2002.

U kunt op vrijdag 26 november tussen 19.00 uur en 20.30 uur afscheid nemen van oud-burgemeester Van Zwieten en de familie condoleren in de Kruiskerk, hoek Jozef Israëlslaan-Rembrandtlaan, Woerden. Hij wordt zaterdag in besloten kring begraven.

Herman van Zwieten heeft een indrukwekkende staat van dienst binnen het openbaar bestuur. Na zijn rechtenstudie in Leiden en Utrecht, en een korte ambtelijke loopbaan werd hij burgemeester van Sloten en later van Breukelen. In 1989 werd hij beëdigd tot burgemeester van Woerden, inclusief de kernen Kamerik en Zegveld die door herindeling aan de gemeente waren toegevoegd. In 2001, bij de herindeling met Harmelen, herhaalde die geschiedenis zich. Van 7 oktober 1992 tot en met 15 januari 1993 was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Vleuten-De Meern.

Als voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders hebben wij jarenlang prettig met hem samengewerkt door zijn op consensus gerichte stijl van besturen. Het liefst stond hij tussen de partijen, maar altijd was duidelijk wie de regie voerde op de besluitvorming. Hij zei weleens van zichzelf dat hij namen en gezichten slecht onthield, maar dat weerhield hem er niet van een sociaal betrokken mens te zijn. Oud-bestuurders en medewerkers roemen zijn ietwat laconieke en relativerende manier van omgaan met mensen, waardoor hij er in zijn ambtsperiode in geslaagd is als burgervader pur sang tussen de inwoners te staan.

In de laatste maanden van zijn leven heeft Herman van Zwieten vele medische behandelingen moeten ondergaan om de effecten van zijn ziekte beheersbaar te houden. Zijn heengaan zal bij velen een verdrietig gevoel oproepen, maar betekent ook dat er voor hem nu een einde is gekomen aan zijn ernstig lijden.

De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en alle (oud-)medewerkers van de gemeente Woerden wensen zijn echtgenote Antoinette, zijn kinderen Wilco, Gabrielle en David en zijn kleinkinderen kracht om dit verwachte maar toch zware verlies te dragen.

Zie ook:

- gedenkwoord burgemeester B.F.A van der Kluit-de Groot (raadsvergadering 25-11-2004)
Oud-burgemeester H.A. Zwieten (1940-2004)