Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN BIO FLORA
en STIChting natuur en milieu

Utrecht, 26 november 2004

Biologische bloemen en planten in de lift

Vandaag wordt een belangrijke stap gezet om het aanbod van biologische bloemen, bollen en planten te vergroten. Met de ondertekening van een intentieverklaring zetten negentien organisaties en marktpartijen hun schouders onder het Bio Flora project. De biologische boeketten, bollen en planten zijn mooi en zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteeld. Verleden jaar werd gestart met een aantal inmiddels zeer geslaagde tests. Het project wordt nu voortgezet met uitbreiding van de verkoop, vergroting van het assortiment en ondersteuning van de telers.

Initiatiefnemers van het Bio Flora project zijn Stichting Natuur en Milieu en de biologische bloemengroothandel Florganic, onderdeel van de Dutch Flower Group. Zij hebben het afgelopen proefjaar samen met afnemers van de biologische bloemen, planten en bollen, ondersteunende organisaties en diverse financiers gewerkt aan de marktontwikkeling. Er is veel geleerd van tests met de verkoop door natuurvoedingswinkels, Shellstations en tuincentra van Intratuin. In de intentieverklaring zijn nu vaste afspraken gemaakt over uitbreiding van de verkoop en een groter assortiment.

Met elk van de negentien partijen zijn voor de komende jaren plannen gemaakt die zijn opgenomen in de intentieverklaring. 'De verklaring is daarmee een goed instrument om stappen voorwaarts te maken', aldus ketenmanager Jolanda Kuilboer van Bio Flora. Een van de partijen is het Productschap Tuinbouw die onlangs aan Florganic een financiële bijdrage heeft verstrekt voor opschaling van zowel de aanbod- als de afzetkant van de biologische sierteelt. Dit betekent uitbreiding van het aanbod biologische sierteeltproducten door nieuwe en bestaande kwekers, en vergroting van de export naar onder meer Duitsland, Zwitserland, Engeland en Frankrijk.