Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 23 november 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Artikel 42 brief van Groen Links over Rundubos (2004/13784) Op 12 oktober 2004 heeft de fractie van GroenLinks vragen gesteld over het Rundubos. Aanleiding hiervoor was de zorg van GroenLinks over de conditie van het Rundubos. Het college heeft geantwoord dat ze de zorg van GroenLinks deelt en veel waarde hecht aan het bos als symbool voor de stedenband met Namibisch Rundu. Vandaar dat het college ingestemd heeft met de volgende maatregelen:


* Om de symbolische betekenis van het bos in ere te houden plaatst de gemeente een nieuw bord. Daarop wordt de stedenband toegelicht en wordt gevraagd het bos schoon te houden.

* De stuw wordt voortaan in de winterperiode omhoog gehaald, zodat het waterpeil stijgt. In de zomer wordt de stuw op de hoogte van de waterlijn van de Reinesteinsewetering afgesteld.
* Om het bos in evenwicht te houden, wordt het groen in het gebied vanaf volgend jaar toch beheerd (welliswaar op minimaal niveau). Dit in tegenstelling tot de wens van GroenLinks (vrijgroeiend bos).

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Onderzoek 'Participatie van allochtonen in Nieuwegein' (2004/14594) In 2004 is onderzoek gedaan naar de participatie van allochtonen in Nieuwegein. Uit dit onderzoek blijkt dat de cijfers over formele en informele participatie van de allochtone bevolking in Nieuwegein gunstig zijn ten opzichte van allochtonen op landelijk niveau, met name waar het gaat om onderwijs en arbeidsmarktparticipatie.
De werkloosheid van de allochtone bevolking in Nieuwegein is echter nog altijd hoog en de deelname aan het sociaal-maatschappelijk leven blijft achter bij dat van de Nieuwegeinse bevolking als geheel. Verder wordt geconcludeerd dat deze achterstand voor mensen van Turkse- en Marokkaanse afkomst en vluchtelingen ongunstiger is dan voor anderen. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor de actualisering van het Nieuwegeinse inburgering- en integratiebeleid. Het nieuwe inburgeringbeleid zal naar verwachting het 1e kwartaal 2005 worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het integratiebeleid wordt in de loop van volgend jaar bijgesteld op basis van de nieuwe gegevens. Zie voor meer informatie bijgevoegd persbericht.

Jaarrekening 2001 van de bestuurscommissie openbaar basisonderwijs Nieuwegein (2004/15073)
Het college neemt kennis van de jaarrekening 2001 van de bestuurscommissie openbaar basisonderwijs Nieuwegein. Deze jaarrekening is voor het eerst voorzien van een goedkeurende verklaring. Tevens wordt het college op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken met betrekking tot de inhaalslag oude jaarrekeningen 2000-2003 van de Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bouwaanvraag voor clubhuis wielervereniging "Het Stadion" (2004/15409) De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor de bouw van een clubhuis voor wielervereniging "Het Stadion" in Galecopperzoom, direct ten zuiden van het wielerparcours in Galecopperzoom. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Galecop en Nieuwraven. De gronden zijn namelijk bestemd voor "Uit te werken recreatieve doeleinden en bos" en deze uitwerking is niet vastgesteld. Het college besluit om de inspraakprocedure te starten door het plan gedurende twee weken voor iedereen ieder ter inzage te leggen. Dit wordt nog gepubliceerd in een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Als er geen reacties worden ingediend, wordt de vrijstellingsprocedure gestart.

Bouwaanvraag voor clubgebouw pétanquevereniging (2004/15413) De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor het bouwen van een clubgebouw voor de pétanquevereniging in Galecopperzoom, ten oosten van het wielercircuit. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Galecop en Nieuwraven. De gronden zijn namelijk bestemd voor "Uit te werken recreatieve doeleinden en bos" en deze uitwerking is niet vastgesteld. Het college besluit om de inspraakprocedure te starten door het plan gedurende twee weken voor iedereen ter inzage te leggen. Dit wordt nog gepubliceerd in een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Als er geen reacties worden ingediend, wordt de vrijstellingsprocedure gestart.

Verzoek vrijstelling voor Turkse bakkerij/supermarkt aan de Roerstraat (2004/13254)
De gemeente heeft een aanvraag voor een vrijstelling van het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" ontvangen. Het verzoek betreft een gebruikswijziging van het pand aan de Roerstraat 15-17 voor een Turkse bakkerij/supermarkt. Op 31 augustus 2004 heeft het college besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. De aanvraag paste niet in het detailhandelsbeleid van de gemeente, maar het college vond dat er sprake was van bijzondere omstandigheden waarmee een afwijking van het beleid op zijn plaats zou zijn. De aanvraag met bijbehorende stukken heeft vervolgens vier weken ter inzage gelegen. Er zijn een groot aantal zienswijzen binnengekomen. Naar aanleiding van deze zienswijzen en een nader onderzoek is het college tot de conclusie gekomen dat er van bijzondere omstandigheden geen sprake is. Dit betekent dat vastgehouden wordt aan het detailhandelsbeleid en dat het college besloten heeft de vrijstelling van het bestemmingsplan te weigeren.

Achtervangovereenkomst voor Jutphaas wonen en Mitros (2004/15745) Het college heeft besloten een gelimiteerde achtervangovereenkomst aan te gaan met het Waarborgfonds voor de Stichting Jutphaas Wonen te Nieuwegein en de Stichting Mitros te Utrecht. Dit besluit wordt ter kennisgeving aan Gedeputeerde Staten toegezonden.

Nota aan huis verbonden werkactiviteit (2004/15348) Het college heeft ingestemd met de "Nota aan huis verbonden werkactiviteit". Deze Nota vervangt de oude Nota uit 1982, waarin is geregeld onder welke omstandigheden mensen thuis beroepsmatige activiteiten kunnen ontplooien. Belangrijkste wijziging in de nieuwe Nota is dat geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen handenarbeid en werkactiviteiten met het hoofd. Wel blijft uitgangspunt dat deze werkactiviteiten ondergeschikt aan de woonfunctie blijven. Daarvan is sprake als ten hoogste 35% van de woning, met een maximum van 75 m², gebruikt wordt voor de werkactiviteiten. Na vaststelling door de raad zal dit worden gepubliceerd in de Molenkruier. Daarmee treedt de Nota daadwerkelijk in werking.

Vrijstelling voor ophogen deelgebieden in Het Klooster (2004/15710) Om de realisatie van het bedrijvenpark Het Klooster te bespoedigen heeft het college in mei 2004 besloten een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten voor het ophogen van de deelgebieden 2 en 3. Gezien de historie, de ruimtelijke onderbouwing, de weerlegde inspraakreacties en zienswijzen, de afgifte van de verklaring van geen bezwaar en het positieve toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft het college besloten de gevraagde vrijstelling te verlenen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Vergunning ondergrondse containers (2004/15419)
Het college heeft besloten voor de eerder vastgestelde locaties voor de ondergronds containers voor papier en glas op grond van artikel 2.1.5.1 van de APV een vergunning te verlenen.

Milieuvergunning voor AZUMA b.v. (2004/12093)
Het college heeft besloten een milieuvergunning te verlenen aan het bedrijf van AZUMA b.v., gevestigd in pand Ravenswade 1 unit E te Nieuwegein. De milieuvergunning is nodig omdat het bedrijf consumentenvuurwerk wil gaan opslaan en gedurende drie dagen per jaar aan particulieren wil verkopen. De definitieve vergunning ligt vanaf 24 november 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 4 januari 2005 kan bij de Raad van State in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Toeristisch-recreatieve beleidsvisie (2004/13450)
Eind augustus van dit jaar is de toeristisch-recreatieve beleidsvisie Nieuwegein (2004-295) in de commissie ABZ en SOC behandeld. Het resultaat was dat de commissieleden het voorstel niet konden ondersteunen omdat ze de gemeentelijke rol te beperkt vonden ingevuld. Het college heeft nu besloten om mede op basis van de reactie van de commissieleden het beleidsstuk opnieuw te herijken en de visie aan te passen op het onderdeel " de rol van de gemeente". De aangepaste visie wordt opnieuw besproken in het college en voorgelegd aan de commissies. Afhankelijk van de aanpassing wordt bekeken of er opnieuw inspraak nodig is.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Beantwoording brief over gebruik woning in Het Klooster (2004/12998) De gemeente heeft een brief ontvangen van een voormalige eigenaar van een woning in het gebied Het Klooster. De gemeente heeft zijn woning aangekocht en
in verband met de ontwikkeling van een bedrijvenpark. In een brief aan de gemeenteraad vraagt de vorige eigenaar zich af waarom het gebruik van de woning nog voortduurt en waarom het pand nog niet is gesloopt. De raad heeft op 4 november besloten deze brief te laten beantwoorden door burgemeester & wethouders. Het college legt in haar antwoord uit dat de ruimtelijke ordeningprocedure enige vertraging heeft opgelopen. Voor de gemeente is het voordeliger om het gebruik te laten voortduren totdat met de uitgifte van bedrijfsterreinen kan worden begonnen.

Verkeersbesluit 30 km/u zone Vreeswijk (2004/15416) Omdat medio december de eerste woningen in Vreeswijk-noord zullen worden opgeleverd, heeft het College besloten om - vooruitlopend op een nadere inrichtingsprocedure - de gehele wijk Vreeswijk aan te wijzen als 30 km/u gebied.

Vergoeding woon-werkverkeer voor ambtenaren (2004/15412) Om te voorkomen dat gemeentelijk medewerkers er met terugwerkende kracht op achteruit gaat heeft het Georganiseerd Overleg het college verzocht de nieuwe woon-werkverkeerregeling per 1 januari 2005 in te laten gaan en niet per 1 januari 2004. Het college heeft de woon-werkregeling nu definitief vastgesteld.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/15746) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Verkeersbesluit voorrangskruispunt Batauweg-Heemraadsweide (2004/15744) Aansluitend op het al eerder genomen besluit om de voorrangsregeling op de wijkwegen weer volgens het verwachtingspatroon van de weggebruiker te regelen, heeft het College besloten om ook de aansluiting Heemraadsweide-Batauweg als voorrrangskruispunt in te stellen.

Evenementenkalender
Onderstaand een overzicht van de publieke optredens van Burgemeester en Wethouders. Voor meer informatie kunt u terecht bij Petra Willemsen, telefoon 030-607 14 05.

Datum en Activiteit Collegelid Locatie tijdstip
28-11, 15.30 Opening 10 van C. Breuer Warsenhoeck uur Nieuwegein
30-11, 14.00 Presentatie nieuwe College Blokhoeve, Vreeswijk uur bouwprojecten

01-12, 09.30 Bedrijfsbezoek Vocking C.M. de Vos Grote Wade 27 uur

01-12, 10.30 Bedrijfsbezoek Vocking C. Breuer Raadzaal uur
07-12, 17.30 Kerstbijeenkomst oud College Bedrijfsrestaurant uur medewerkers/sters
07-12, 20.00 Uitreiking Superpit C.M. de Vos Feniks uur
11-12, 19.30 Opening KRC Rolling C. van Rooijen Sporthal Galecop uur
12-12, 19.00 Opening C. Breuer De Lantaern uur Smartlappenfestival
14-12, 14.00 Kerstviering ouderen C.M. de Vos De Rank uur
15-12, 19.00 Volkskerstzang C.M. de Vos Barbarakerk uur
15-12, avond Kaarsjesavond C.M. de Vos Vreeswijk P. v. Elteren 22-12, 11.00 Bedrijfsbezoek ISCP C.M. de Vos Ravenswade 94 uur
23-12, 14.30 Kerstbijeenkomst College Veerhuis uur personeel
23-12, 17.30 Afsluiting raadsjaar College Multicultureel Centrum uur Vreeswijk

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 26-11-2004