Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

26-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---


*Staatssecretaris Atzo Nicolaï over de Ecofin-begrotingsraad

Spreekpunten persconferentie ­ Brussel ­ 25 november


- Vandaag kwam de Ecofin / begrotingsraad bijeen ter bespreking van de aanvullende begroting 2004 en voor de tweede lezing van de ontwerp begroting 2005. Zoals gebruikelijk vond conciliatie overleg plaats met het EP.

Begroting 2005

- Ik ben verheugd te kunnen melden dat na stevige onderhandelingen tussen Raad en EP en met de Commissie een akkoord is bereikt over de ontwerp begroting voor 2005.


- Dit is de eerste begroting die de Unie van nu 25 lidstaten opstelt en vormt daarmee in zekere zin een mijlpaal. Het EP zal dit akkoord in haar plenaire sessie van begin december nog bespreken en naar ik hoop en verwacht vaststellen.


- Het resultaat betreft een sobere begroting die past in deze tijd van budgettaire krapte op nationaal niveau. De betalingskredieten stijgen met een verantwoord percentage van 6.51 %, hetgeen een goed compromis vormt tussen de wensen van het EP, de Commissie en de Raad. De totale begroting (wederom in termen van betalingskredieten) komt hiermee uit voor 2005 op 106.3 miljard euro.


- Het is ook een begroting die substantiële ruimte biedt aan de verschillende beleidsprioriteiten die de Unie zich heeft gesteld voor het komend jaar, als daar zijn een effectief buitenlands beleid, samenwerking op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken en op terreinen als onderzoek en het midden en klein bedrijf.


- Zo is er voldoende ruimte voor EU beleid ten aanzien van Irak (190 miljoen), kunnen nieuwe agentschappen worden opgericht en gefinancierd en is een bevredigende regeling gevonden voor de financiering van het PEACE II programma voor de ondersteuning van het vredesproces in Noord Ierland. Dit laatste betreft een enveloppe van 120 miljoen euro voor twee jaar.

Aanvullende begroting 2004

- Voor 2004 is overeenstemming bereikt over additionele betalingskredieten voor structuurfondsen. Op verzoek van de Raad is vorig jaar een meer reële begroting op dit punt vestgesteld. De Raad is daarom nu op verzoek van de Commissie akkoord gegaan met een voorstel voor een aanvullend bedrag.


- Tevens heeft de Raad zich bereid verklaard in het licht van de gematigde begroting voor 2005 wederom welwillend te kijken naar eventuele aanvullende reële behoeften voor dat jaar. Ik hoop en verwacht dat hiermee de jarenlange en enorme begrotingsoverschotten nu definitief tot het verleden behoren.

Financieel jaarverslag Europese Rekenkamer

- Tot slot gaf de voorzitter van de Europese Rekenkamer, de heer Fabra Valles, een toelichting op het onlangs verschenen financieel verslag over 2003. Zoals u bekend is dit verslag uiterst kritisch. De Raad neemt deze kritiek zeer serieus. De Raad werkt inmiddels aan maatregelen ter instelling van het zogenaamde 'single audit' principe. Op de bijeenkomst van de Ecofin van maart volgend jaar zal hierover nader worden gesproken. Het voorzitterschap tracht reeds gedurende deze periode de nodige vorderingen te maken.

http://www.eu2004.nl/20041126-91121-J