Socialistische Partij

Cito toets: afschaffen of met z'n allen oefenen

26-11-2004 * De Cito Groep heeft een DVD op markt gebracht waarmee ouders en kinderen de beroemde Cito toets kunnen oefenen. En dat terwijl Cito Groep het oefenen jarenlang heeft ontraden; thuis oefenen zou geen zin hebben en legde alleen maar meer druk bij de kinderen. Echter, ouders bleven commercieel oefenmateriaal aanslepen en onder druk van die tendens is nu toch een DVD uitgebracht. De SP maakt zich zorgen over het belang dat Cito heeft gekregen, de invloed van de toets op het onderwijs en de tweedeling die mogelijk wordt bevordert door de verkoop van oefenmateriaal.

Fenna Vergeer "Het Cito gaat inmiddels zo een belangrijke rol spelen, dat het onderwijs ernaar wordt ingericht. Meer en meer middelbare scholen gebruiken de Cito toets te sterk als graadmeter voor de kwaliteiten van een leerling," aldus Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer. "Nu er ook nog een officiële DVD met oefeningen op de markt is, kun je twee conclusies trekken: of het oefenen is eerder een nadeel dan een voordeel, en dan is het ongewenst dat ouders hiermee aan de slag gaan, of het oefenen brengt wel degelijk een voordeel met zich mee en dan zouden de oefeningen voor elk kind beschikbaar zijn. Dan zou de DVD dus gebruikt moet worden door de scholen, want het kan niet zo zijn dat alleen kinderen met een DVD-speler en geld voor de DVD zich optimaal kunnen voorbereiden."

"Als het werkelijk een voordeel met zich meebrengt om te oefenen, omdat het kinderen meer rust geeft zoals Cito nu beweert, dan beïnvloedt het de testuitslagen en kun je maar liever iedereen laten oefenen, zodat je er bij de testuitslagen rekening mee kunt houden dat kinderen geoefend hebben. Ik heb de Minister dan ook gevraagd naar haar visie op dit punt," aldus Vergeer.