Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
26 november 2004 c103

Nijmegen zoekt daders geweldsmisdrijven op

Agressief gedrag begint al jong

Ruim de helft van de daders van geweldsdelicten maakte zich al eerder schuldig aan geweld. Een groot deel van de geweldsmisdrijven is toe te schrijven aan een relatief kleine groep daders. Dat blijkt uit een onderzoek naar agressie in Nijmegen. Door vroegtijdige signalering en een strakkere begeleiding wil de gemeente Nijmegen het aantal geweldsmisdrijven de komende jaren sterk terugdringen.

Jaarlijks worden er in Nijmegen zo'n 2700 geweldsmisdrijven gepleegd. De helft daarvan vindt plaats op straat. Beroving, uitgaansgeweld, misdragingen in het verkeer, relatieproblemen en lang slepende conflicten vormen de belangrijkste aanleidingen. Niet zelden is er nauwelijks een oorzaak te achterhalen en is er sprake van 'zinloos geweld'. Dat blijkt uit een onderzoek van Oostveen Beleidsonderzoek en Advies naar agressie in Nijmegen.

Opvallend is dat een op de vijf geweldsmisdrijven gepleegd wordt door een relatief kleine groep van 182 daders. Zij hebben allemaal meer dan vijf geweldsdelicten gepleegd. Ongeveer 80% van hen pleegde hun eerste geweldsdelict voordat ze 25 werden. Van de jonge daders van geweldsmisdrijven (t/m 16 jaar) komt de helft uit een gezin waarin ook andere gezinsleden geweldsmisdrijven pleegden.

Deze 182 daders van geweldsmisdrijven waren in de loop der jaren verantwoordelijk voor bijna tweeduizend geweldsdelicten, waaronder zware agressie zoals verkrachting, zware mishandeling en doodslag. Dezelfde groep is daarnaast verantwoordelijk voor ongeveer 8000 andere misdrijven zoals diefstal, vernieling en wapen-, drugs- en verkeersdelicten.

Het onderzoek laat ook zien dat bij huiselijk geweld vaak sprake is van een opeenstapeling van problemen uiteenlopend van alcohol- en drugsverslaving en schuldenproblematiek tot psychiatrische problemen en structurele overlast. Op veel van de betrokken adressen verblijven nog kinderen, vaak van jonge leeftijd.

Het onderzoek biedt goede mogelijkheden om daders en potentiële daders beter in beeld te krijgen. Daarmee ontstaat de mogelijkheid voor een meer gerichte aanpak van deze groep.

Op dit moment staat de versnipperde hulpverlening een vroege signalering en effectieve aanpak echter in de weg. Burgemeester Ter Horst wil nu in Nijmegen één centraal meldpunt voor deze taak aanwijzen. Daar komt informatie vanuit politie, reclassering, jeugdzorg, scholen, maatschappelijk werk en bijvoorbeeld ook woningcorporaties bij elkaar. Ter Horst denkt hiervoor aan het bestaande meldpunt bijzondere zorg. Ook het meldpunt huiselijk geweld valt onder dit meldpunt bijzondere zorg.

Veel potentiële cliënten zullen niet uit zichzelf naar dit meldpunt komen voor begeleiding en hulp. Het meldpunt reageert daarom ook op meldingen van de politie, woningbouwcorporaties en anderen. Het Openbaar Ministerie heeft toegezegd bij verdachten rekening te willen houden met eventuele bereidheid om zich aan zo'n hulpverleningstraject te onderwerpen. Dit gaat in overleg met de reclassering.
Ook wordt gedacht aan andere dwang- en dranginstrumenten zoals, kortingen op uitkeringen, woningtoewijzing onder voorwaarden en dergelijke.

Het meldpunt zorgt in alle gevallen voor de analyse van de problemen waarmee de geweldpleger komt. Vervolgens komen zij onder de hoede van een zogenoemde 'casemanager' die er voor zorgt dat ze de juiste hulpverlening krijgen. Een dergelijk opgezet proefproject kan worden betaald uit de gelden voor het gemeentelijk Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid.

Het onderzoeksrapport vindt u op: www.nijmegen.nl

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Nijmegen, Arian Kuil, of onderzoeker Paul Oostveen, doorkiesnummer 024-3292380 (gem. Nijmegen) en 053 - 4305596 (Paul Oostveen)


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht