Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-181

Den Haag, 26-11-2004

Belastingdienst en UWV: loonaangifte in 2006 eenvoudiger

De Belastingdienst en UWV sturen deze week aan bijna 400.000 werkgevers een informatiepakket over de gecombineerde loonaangifte per 1 januari 2006. Vanaf die datum moeten werkgevers in één keer aangifte doen voor zowel de premies werknemersverzekeringen als voor de loonheffing. Deze gecombineerde loonaangifte moet de werkgever indienen bij de Belastingdienst, waarmee de aangifte bij UWV vervalt. Doel is de loonaangifte elektronisch èn eenvoudiger te maken, waardoor op den duur een administratieve lastenverlichting ontstaat. Werkgevers hebben tot 1 januari 2006 de tijd om hun loonadministratie voor te bereiden op deze verandering.

De nieuwe loonaangifte vervangt nagenoeg alle huidige aangiftes voor de loonbelasting en sociale verzekeringen. Daarmee staan werkgevers het komende jaar voor de keuze om hun loonadministratie per 2006 volledig uit te besteden of geheel in eigen hand te houden. Ongeveer 89 procent van de werkgevers heeft op dit moment de salarisadministratie al geheel uitbesteed en maakt gebruik van een administratiekantoor. Bijna 10 procent maakt gebruik van commerciële software, het restant maakt gebruik van een eigen systeem. Tot 2006 kunnen werkgevers bepaalde aangiftes zelf doen en voor andere aangiftes gebruik maken van een administratiekantoor. De administratie- en accountantskantoren en de softwareleveranciers zijn al eerder van de veranderingen op de hoogte gesteld, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op vragen van hun klanten. Meer informatie over de veranderingen is te vinden op www.loonaangifte2006.nl.


1 loonbegrip, 1 aangiftesystematiek en 1 loket

Werkgevers krijgen met ingang van 2006 te maken met de volgende wijzigingen:


· 1 uniform loonbegrip; Tot nu toe werken UWV en de Belastingdienst met 'premieloon' (loon voor premies werknemersverzekeringen), 'fiscaal loon' (loon voor de loonheffing) en 'dagloon' (uitkeringsloon). Op 1 januari 2005 wordt het premieloon (met enkele uitzonderingen) gelijk aan het fiscaal loon en op 1 januari 2006 geldt dat ook voor het uitkeringsloon. Zowel voor werkgevers als voor de Belastingdienst en UWV is dit een grote vereenvoudiging, die meer duidelijkheid geeft.


· 1 aangiftesystematiek; In plaats van dubbel en verspreid, doet een werkgever vanaf 1 januari 2006 gecombineerd aangifte voor loonheffing én premies werknemersverzekeringen. Elke maand of elke vier weken berekent de werkgever de loonheffing en premies werknemersverzekeringen, doet hij elektronisch loonaangifte en draagt hij de verschuldigde bedragen af.


· 1 loket voor loonheffing en premies werknemersverzekeringen; Vanaf 1 januari 2006 heeft de werkgever alleen nog te maken met de Belastingdienst: voor de loonheffing, voor de werknemersverzekeringen (premieheffing en -inning) en voor informatie daarover. UWV blijft het aanspreekpunt voor werknemers als het gaat om reïntegratie en uitkeringen. De Belastingdienst stuurt de loongegevens per werknemer uit de aangiftes van de werkgever door naar UWV. De gegevens worden opgeslagen in de nieuw te bouwen polisadministratie van UWV, waardoor werkgevers maar één keer gegevens hoeven te verstrekken. Deze gegevens komen ook beschikbaar voor het CWI, de ziekenfondsen, sociale diensten, de Sociale Verzekeringsbank, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de pensioenfondsen. Hierdoor verminderen de administratieve lasten ook voor burgers.

Walvis en Wfsv

Met de nieuwe loonaangifte in 2006 treden twee nieuwe wetten in werking, Walvis en Wfsv. De wet Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten) uniformeert de begrippen en stroomlijnt de processen waarmee de werknemersverzekeringen werken. De Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen) regelt de taakverdeling tussen UWV en de Belastingdienst bij de uitvoering.