Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt in verband met de tussentijdse herziening van de Lissabonstrategie op de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad 2005. De Lissabonstrategie wil van Europa tegen 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld maken die in staat is tot duurzame economische groei, volledige en kwalitatieve werkgelegenheid, definitieve uitroeiing van de armoede, hechtere sociale samenhang en een gezond milieu.


* * *

Begin deze maand vond overleg plaats tussen de regering en de sociale partners in het kader van het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité (VESOC). Daar werd aan de sociale partners gevraagd tegen 25 november de nodige voorstellen te formuleren voor een werkgelegenheidsakkoord 2005-2006. De Vlaamse Regering gaat akkoord met het voorstel van gemeenschappelijke overlegkalender en bepaalt haar standpunt over de voorstellen met het oog op de eerstvolgende VESOC- bespreking begin volgende maand.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist tot een gedeeltelijke verdeling van de kredieten vanuit het provisioneel krediet Lambermont met als doel het samenstellen van het refertekrediet voor het Lambermontpersoneel van het departement Economie, Werkgelegenheid, Binnenlandse Aangelegenheden en Landbouw en het uitbetalen van achterstallen voor de jaren 2002 en 2003 als gevolg van de overdracht naar de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

Het samenwerkingsakkoord van 8 maart 1994 tussen de federale overheid en de deelstaten met betrekking tot de vertegenwoordiging van België in de ministerraden van de Europese Unie voorziet in een regeling waarbij de deelstaten op een evenwichtige manier aan bod komen op de betreffende ministerraden en dit volgens het ritme van de Europese voorzitterschappen. Deze zogenaamde toerbeurt- regeling wordt nu goedgekeurd voor de periode 2005-2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de rechtspositieregeling vastlegt van het instructiepersoneel bij arbeidsovereenkomst aangeworven bij de VDAB. Het besluit incorporeert de krachtlijnen van het sectoraal akkoord dat voor deze personeelsleden werd afgesloten. De belangrijkste aanvullingen zijn onder meer de toekenning van maaltijdcheques ter waarde van 5,58 euro per dag, de gelijkschakeling van het aantal biënnales voor alle categorieën, een dertiende biënnale voor alle categorieën, herinvoering van het ziektekrediet, 2% weddeverhoging onder de vorm van een groepsverzekering en recht op loopbaanonderbreking, ouderschaps- en bijstandverlof. Over het wijzigings- besluit zal nog onderhandeld worden met alle betrokken actoren. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed tot oprichting van een Vlaams Onderhandelingscomité (VOC) voor het hoger onderwijs. Dit besluit geeft uitvoering aan artikel 2 van het decreet over de rechtspositie van de student, de participatie in het hoger onderwijs, de integratie van bepaalde afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie in de hogescholen en de begeleiding van de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het besluit regelt de samenstelling van de verschillende delegaties van het VOC analoog aan de reglementering van het syndicale statuut. In het VOC zullen delegaties van de Vlaamse Regering (via de minister van Onderwijs), van het personeel (via de vakorganisaties) en van de instellingsbesturen (via gemeenschappelijke voordracht van de VLIR en de VLHORA) alle nieuwe personeelsregelgeving en CAO's voor het hoger onderwijs behandelen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van het provisioneel krediet voor de uitvoering van de ondernemingsconferentie. Vanuit de provisie van het economische relancebeleid wordt voor het begrotingsjaar 2004 een bedrag van 6,95 miljoen euro ter beschikking gesteld van de VVM - De Lijn voor de financiering van de havenbediening met het openbaar vervoer in Gent en in Antwerpen.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering keurde op 30 juni 2000 het besluit goed dat de rechtspositie regelt van de personeelsleden van sommige Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) waaronder Kind en Gezin. Omdat het stambesluit enkel de bepalingen omvat die gemeenschappelijk zijn voor de VOI's, moet elke VOI een besluit voorleggen met bepalingen die specifiek zijn voor de instelling. De Vlaamse Regering hecht, na onderhandelingen met alle betrokken actoren en na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van Kind en Gezin.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Henkelsite-Herent'. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering beoordeelt het aanvraagdossier tot het sluiten van een erfgoedconvenant met Dendermonde, Turnhout en Sint-Truiden negatief. De aanvraagdossiers van het samenwerkingsverband Land Van Waas, Hasselt en het samenwerkingsverband Meetjesland - Comeet krijgen een positieve beoordeling. De Vlaamse Regering heeft de intentie tot het sluiten van nieuwe erfgoedconvenants voor de periode 2005-2008: met het samenwerkingsverband Land Van Waas en Hasselt. Ze heeft de intentie tot het sluiten van volgende erfgoedconvenants voor de periode
2005-2008: Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Tongeren, Ieper en Kortrijk. Er is ook een intentie tot het sluiten van een erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2005-2006.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt de wijziging goed van de Vlaamse cofinanciering van de werkingskosten (technical assistance) van het Noordzeeprogramma in het kader van het Interreg III B. Het oorspronkelijk subsidiebedrag wordt verhoogd met 691 euro.


* * *

De Vlaamse Regering besliste eind maart van dit jaar niet akkoord te gaan met het voorstel van de federale overheid om enkel de overgangsregeling aan te passen van de bijzondere wet van 5 mei 2003 tot instelling van een nieuwe berekeningswijze van de responsabiliserings- bijdrage ten laste van sommige werkgevers van de openbare sector. De wet voert een federale bijdrage in om de gemeenschappen en gewesten te responsabiliseren voor de pensioeneffecten die worden gegenereerd door de stijging van de loonmassa van de vastbenoemde personeelsleden. De Vlaamse Regering vroeg toen aan de federale overheid de toepassing van deze bijzondere wet ten gronde te evalueren. Na analyse van het nieuwe voorstel van de federale overheid blijft de Vlaamse Regering bij haar negatief advies.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering gaat akkoord met het voorstel van de federale regering voor een PPS-constructie voor de projecten Liefkenshoekspoortunnel en vormingsstation Zeebrugge, op voorwaarde dat enerzijds geen beperkte heffing zal worden aangerekend voor het gebruik van het vormingsstation Zeebrugge en anderzijds de beslissing over een eventuele beperkte heffing ten laste van de gebruikers van de Liefkenshoek- en/of de Kennedyspoortunnel pas zal worden genomen op het ogenblik dat er duidelijkheid is over de uitkomst van de openbare aanbesteding in het kader van de PPS-constructie. Bij het Vlaams Infrastructuurfonds worden de nodige kredieten voorzien voor de door het Vlaamse Gewest ten laste te nemen interestlasten. De Vlaamse Regering vraagt aan de federale overheid om betrokken te worden in de beslissing over de besteding van de voor Vlaanderen vrijgekomen bedragen in de periode 2006-2014.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA). De wijziging betreft de schrapping van de aanvaardingsplicht voor vloerbedekkings- en houtafval. Ter vervanging zullen de producenten van verduurzaamd hout en vloerbedekkingen tegen 1 januari 2006 een beheersplan moeten opstellen om de inzameling en verwerking van het corresponderende afval te organiseren. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

Rudolf A.M. Gotzen wordt benoemd tot lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Landmaatschappij ter vervanging van Ludwig Neefs.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO) en de Cel Wetsmatiging hecht de Vlaamse Regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat voor gebouwen vaststelt. Het gaat over gebouwen waarvoor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend na 1 januari 2006. Dit voorstel kadert binnen het protocol van Kyoto en binnen het Vlaamse Klimaatbeleidsplan dat streeft naar rationeel energiegebruik in de huishoudens en de tertiaire sector. Over het besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

In het kader van een rechtszaak tussen het Vlaamse Gewest en EGTA Contractors over de aanbesteding voor de aanleg van het aansluitingscomplex Boomsesteenweg-Antwerpse Ring beslist de Vlaamse Regering, na het definitieve verslag van de gerechtsdeskundige, een regeling te bedingen met de aannemmer. Beide partijen komen overeen dat het Vlaamse Gewest 981.000 euro betaalt. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van voor de regionalisering. Ze legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. De overige 50% zal worden aangerekend op de begroting 2004 van het Vlaams Infrastructuurfonds.


* * *

De Vlaamse Regering heeft in uitvoering van de princiepsbesluiten van 17 september 2004, amendementen op het programmadecreet ingediend die de afvalwaterheffing met betrekking tot het door de drinkwatermaatschappijen geleverde drinkwater, omvormt tot een kostenbijdrage. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2005 de consument een kostenbijdrage zal betalen voor de zuivering van het afvalwater die geïntegreerd wordt in de prijs per kubieke meter van het drinkwater. De afvalwaterheffing zal voor die groep worden afgeschaft. De regering maakt het in de ontwerptekst ook mogelijk dat gemeenten een eigen vergoeding op basis van de gebruikte kubieke meters water vragen voor de rioleringen. Voor de bedrijven betekent de omvorming dat de, via de drinkwatermaatschappij betaalde vergoeding voor de zuivering, fiscaal aftrekbaar wordt. Voor het Vlaamse Gewest heeft deze hervorming tot gevolg dat de drinkwatermaatschappijen de Aquafinfactuur zullen ten laste nemen, en dat het Vlaamse Gewest enkel een resttoelage betaalt waarmee kan worden vermeden dat de globale factuur voor de consument zal stijgen. Hierdoor wordt een oplossing gegeven aan het aanslepende BTW- conflict over de Aquafinfactuur. Het BTW-tarief van 6% zal toepasselijk zijn, wat een belangrijke besparing voor het Vlaamse Gewest betekent. De regeringsleden hebben vandaag ook verslag gekregen van de stand van verkoop van het Vlaams aandeel in de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). De Vlaamse Regering wenst deze verkoop te gebruiken als hefboom om integrale waterbedrijven te laten ontstaan. Er is vandaag een princiepsakkoord van de Vlaamse Regering met de oriëntatie van de onderhandelingen die gaan in de richting van de uitbouw van 4 grote verzorgingsgebieden in Vlaanderen. Dit moet nu verder voorgelegd worden aan onder andere de Raden van Bestuur van de diverse entiteiten.


-----
einde

-----