Gemeente Den Haag

november 2004
Den Haag bij top van winkelsteden in Nederland (26 november)

Den Haag moet tot de top van de winkelsteden in Nederland behoren. Hiervoor moet de kwaliteit en de aantrekkingskracht van Den Haag als winkel- en vrijetijdsstad omhoog. Dit is de doelstelling van de Detailhandelsnota, die burgemeester en wethouders vandaag hebben vrijgegeven voor de inspraak.
Om het doel te bereiken zal landelijk en regionaal de aantrekkingskracht van het recreatief winkelen in de Haagse binnenstad en Scheveningen worden versterkt. Met name voor de binnenstad zal daarbij worden ingezet op een breder en beter aanbod, waarbij nieuwe en internationale winkelformules de voorkeur genieten. Bij het binnenhalen van nieuwe internationale formules zal de gemeente zelf actief werven. Voorts zal de gemeente voorwaarden-scheppend optreden als het gaat om locaties, promotie, veiligheid, beheer en openbare ruimte.
Het streven van de gemeente is erop gericht, dat iedere Hagenaar binnen een straal van 1.000 meter van zijn woning zijn dagelijkse boodschappen kan doen. Om dit te bereiken zal de gemeente stadsbreed de regie gaan voeren bij nieuwe ontwikkelingen in winkelcentra van buurten en wijken.

De bestaande winkelgebieden in Den Haag vormen voor de gemeente het uitgangs-punt bij het toetsen van plannen voor nieuwe winkelvestigingen. Die toetsing gebeurt bij winkels groter dan 1.000 m2 vloeroppervlak, die zich binnen de bestaande winkelgebieden willen vestigen . Ook wanneer sprake is van vestiging buiten de bestaande winkelgebieden, of als het bestemmingsplan moet worden gewijzigd , zal toetsing plaatsvinden. Hierbij wordt dan gekeken naar in hoeverre de nieuwe vestiging een nieuw concept hanteert , zich kwalitatief onderscheidt en gericht is op nieuwe doelgroepen. Om de structuur in buurtwinkelcentra niet te verstoren mogen winkels , waar van alles te krijgen is voor bijvoorbeeld automobilisten en treinreizigers, zich alleen vestigen bij benzinestations, openbaar vervoersknooppunten en ziekenhuizen
Om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingen rond winkels in de stad zal nog dit jaar gestart worden met een detailhandelsmonitor om de twee jaar.
Hierbij vindt op stads- , stadsdeel- en wijkniveau onderzoek plaats naar de gang van zaken bij de detailhandel. Voor deze detailhandelsmonitor wordt een bedrag van
EUR 225.000,- uitgetrokken.
Ook zal binnen het gemeentelijk startersbeleid meer aandacht worden geschonken aan startende ondernemers in de detailhandel.

Economisch is detailhandel van groot belang voor de stad. Zo werd in 2003 in de detailhandel EUR 2,2 miljard besteed en werken er meer dan 18.000 mensen. Detailhandel is voorts een basisvoorziening voor de bevolking en van belang voor het woon- en leefklimaat en het toerisme.