Protestantse Kerk in Nederland


De dag van de Kerkvereniging op dvd: Een document voor nu en later

(26-11-2004)
12 december 2003: een historische dag, waarop het ruim veertig jaar durende Samen op Weg-proces werd afgesloten. Een dag die het verdiende te worden vastgelegd in een documentaire. Dit Document voor nu en later is als dvd te bestellen bij de Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland.

De gebeurtenissen in Utrecht worden op de voet gevolgd, vanaf de opening van elk van de drie synoden, de eerste ordevoorstellen en pogingen tot uitstel van beslissing, tot aan de stemmingen en de uitslagen, met als slot de viering in de Domkerk. In flashbacks kijken de drie hoofdrolspelers op deze dag terug: Barend Wallet (secretaris van de Raad van deputaten Samen op Weg), Ilona Fritz (presidente Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden), Jan-Gerd Heetderks (preses Gereformeerde Kerken in Nederland), Arie van der Plas (preses Nederlandse Hervormde Kerk) en Bas Plaisier (scriba Samen op Weg-kerken).

De documentaire laat voor alles het verhaal zien van mensen - mensen die zich met hart en ziel voor dit Samen op Weg-proces hebben ingezet. Van hun gezichten zijn de vreugde en de opluchting af te lezen, als het besluit tot vereniging dan eindelijk is genomen. Maar dit is ook het verhaal van de mensen die zich met hand en tand hebben verzet tegen deze eenwording. Voor hen betekende dit besluit dat zij zich los moesten maken van de zo juist gevormde kerk, die toch voor een groot deel de voortzetting was van de eigen vertrouwde kerk.

De documentaire laat de menselijke kant zien van wat vaak wordt geschetst als een dor en droog proces vol van saaie en formalistische synodevergaderingen

De dvd Een document voor nu en later is een uitgave van de Dienstenorgansiatie van de Protestantse Kerk en is voor 15,- te bestellen bij de brochureverkoop, tel. (030) 880 1724; e-mail brochureverkoop@pkn.nl. Ook is de dvd te bestellen via de webwinkel van www.pkn.nl.