Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Van: Padmos, Joke
Verzonden: vrijdag 26 november 2004 13:26
Aan: Graaf, Wim de
Onderwerp: Wekelijks persbericht 'UIt het DB', o.a. vanavond debateert stadsdeel met Marokkaanse jongeren over 'contract met de samenleving'

Uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl

Uitnodiging debat

Contract met de Samenleving: debat met Marokkaanse jongeren

Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter) opent het buurtdebat van Kantara op vrijdag 26 november om 19.00 uur in het Voor-Beeld, Postjesweg 1. Kantara, Arabisch voor 'brug', is een vrijwilligersorganisatie van Marokkaanse jongeren die in De Baarsjes wonen. De stadsdeelvoorzitter gaat met hen in discussie over het 'contract met de samenleving', dat twee van de drie moskeeën met het stadsdeel gesloten hebben en waarin zij met elkaar afspreken hoe zij omgaan met vrije meningsuiting en met extremistisch gedrag. Synagoge West gaat hun ervaringskennis over de omgang met de vrije meningsuiting overdragen aan de drie moskeeën: wat te doen bij smadelijke beledigingen of oproepen tot strafbare handelingen? Mirjam Sterk (Tweede Kamer, CDA) noemt in Trouw (25 november) het contract een goede methode om de verantwoordelijkheid van de moskeeën vorm te geven. Op het sloopfeest in de Aya Sofya zei Van Waveren diezelfde dag: 'ik kan op dit moment niet genoeg benadrukken wat voor belangrijke rol de Aya Sofya moskee speelt in de buurt, in de stad en in het land.' Zowel het 'contract met de samenleving' als de speech staan op de website. Aanmelding voor het buurtdebat: Kantara_brug@hotmail.com.

Inspraak

Ruimte rond Mercatorplaza wordt parkachtig

Bewoners kunnen reageren op het ontwerp voor de parkachtige openbare ruimte rond het SportPlaza Mercator, dat nu gebouwd wordt op de plaats van het gesloopte Jan van Galenbad. Het gaat om het plein voor het zwembad aan de Jan van Galenstraat en de groenstrook aan de Orteliuskade.

De ruimte rondom het zwembad wordt ontworpen door de landschapsarchitect die ook de inrichting van de ligweide van het zwembad onder zijn hoede had. Het voorplein moet straks plaats bieden aan 200 fietsen van bezoekers, die door lage grasheuvels voor een deel aan het oog onttrokken worden. Ook komen er parkeerplaatsen voor minder validen. Aan de Orteliuskade maakt het trottoir langs de groenstrook plaats voor een slingerend wandelpad langs een aangepast zwembadhek. Aan de Admiraal Hellfrichstraat komt een zogenoemde drive-lane en een parkeerterrein voor personeel en bezoekers van het fastfood restaurant.

Het ontwerp wordt vier weken ter inzage gelegd en er komt een inspraakbijeenkomst. Nadere informatie op www.baarsjes.amsterdam.nl en in de wekelijkse advertentie in het Amsterdams Stadsblad. Na inspraak besluit de stadsdeelraad.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Vrijwilligersorganisaties bereiken met 75.000 euro ruim 10.000 bewoners

De vrijwilligersactiviteiten waarvoor subsidie is aangevraagd, hebben 10.200 bewoners bereikt. In 2004 zijn 110 subsidieaanvragen gedaan, waarbij het aantal projectsubsidies gegroeid is met 58%. Veertig ervan waren speciaal gericht op samenwerking tussen bewonersgroepen, dertig op integratie, 21 gericht op ouderen, 25 op jongeren en tien speciaal op vrouwen. Veel organisaties vragen subsidie aan om met hun achterban onderwerpen te bespreken als opvoeding, gezondheid, integratie en geweld. Het budget wordt meestal gebruikt voor de inzet van sprekers, voor de huur van de zaal en voor koffie en thee. Sinds juli 2004 zijn acht nieuwe vrijwilligersorganisaties actief geworden, waaronder de afdeling vrouwen van Kumbet, de actiegroep tegen antisemitisme, islamofobie en discriminatie en de leefbaarheidsgroep van Walbeeckstraat e.o. De vrijwilligersgroepen vragen faciliteiten om te leren hoe zij kunnen omgaan met de media en met dilemma's. De commissie Welzijn krijgt de evaluatie.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Een ton subsidie voor monumentaal interieur voormalige Edelsmedenschool

Woningbedrijf Ymere krijgt een ton subsidie voor het herstel en de restauratie van het interieur van het gebouw Postjesweg 1. De subsidie wordt verstrekt op grond van de Subsidieverordening monumenten en beeldbepalende panden. Voorwaarde is dat Ymere binnen dertien weken begint en binnen twee jaar klaar is.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Mercatorpark: leren, werken en wonen mixen

Stadsdeel De Baarsjes wil meewerken aan de herontwikkeling van de locatie bij de Jan van Breemenstraat, waar de voormalige LTS Patrimonium staat en de stadsdeelwerf ligt. Ontwikkelaar Kristal (Het Oosten) en opdrachtgever Regionaal Onderwijscentrum (ROC) ASA willen een nieuw concept realiseren dat een combinatie maakt van scholen, bedrijfsruimten, wonen en zorg. Het ROC wil dat er een directie relatie komt tussen de nieuw te bouwen scholen en bedrijven in De Baarsjes en denkt aan bedrijven waar scholieren leerpraktijk opdoen zoals bijvoorbeeld een zorghotel, een restaurant en een uitzendbureau. Ook noemen Kristal en ROC ASA studentenhuisvesting. Het stadsdeel verwacht dat het Mercatorplein veel baat krijgt bij nieuwe levendigheid in dit gebied dat vlakbij dit plein ligt, iets ten westen ervan. Via een bestuursopdracht gaat het stadsdeel na hoe de ontwikkeling van de locatie past bij De Baarsjes en welke rol het stadsdeel heeft. Dit project van Kristal en ROC ASA, in het visiedocument Masterdam-West genoemd, wordt volledig door externe partijen gefinancierd.

Informatie: Anita de Horde, 020-5892506

Ouderen en kinderen door elkaar aan de Postjesweg

Aan de Postjesweg bij het Rembrandtpark waar nu het Broederhuis, verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh en de Augustinusschool staan, wil stadsdeel De Baarsjes een nieuw verzorgingshuis, school en woongebouw realiseren, zodanig gebouwd dat ouderen, volwassenen en kinderen veel met elkaar van doen krijgen. Het Dagelijks Bestuur wil er in principe aan meewerken dat woningcorporatie Het Oosten de investering kan terug verdienen bij de nieuwbouw op de plaats waar nu het Broederhuis staat, zo staat in een raamovereenkomst. Dit kan er toe leiden dat bij de nieuwbouw extra volume wordt gerealiseerd. Voorwaarde is dat de nieuwbouw van hoge stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit wordt. Het Broederhuis is door Het Oosten aangekocht tegen een aanzienlijk hoger bedrag dan de feitelijke waarde, omdat het Broederhuis een belangrijk onderdeel is in de combinatie verzorgingshuis, school en woongebouw. Aan de Orteliuskade worden ruim tweehonderd woningen gerenoveerd. Hierbij worden veertig ouderenwoningen en tien vrije sector huurwoningen gerealiseerd. Jongeren van 16 tot 23 jaar gaan meewerken aan de renovatiewerkzaamheden. De stadsdeelraad besluit op 21 december over de raamovereenkomst.

Informatie: Anita de Horde, 020-5892506

Koningin Beatrix en koning Mohammed VI op het tachtigjarig Mercatorplein?

Stadsdeel De Baarsjes geeft de Stichting Beheer Mercatorplein e.o. 17.850 euro subsidie voor de voorbereiding van activiteiten rondom het tachtigjarig Mercatorplein in 2005. Het voorstel is volgend jaar acht activiteiten te organiseren, waaronder in de zomer een ontdekkingsmarkt en een congres voor de winkeliersvereniging en in het najaar een open huis. Een idee is ook de Nederlandse koningin Beatrix en de Marokkaanse koning Mohammed VI uit te nodigen voor een bezoek aan het Mercatorplein, in de tijd dat koning Mohammed IV Nederland bezoekt. Het subsidiebedrag komt uit bestaande budgetten.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Ateliers/galeries De Witte Ruijter: nog 250.000 euro beschikbaar

Stadsdeel De Baarsjes heeft nog 250.000 euro beschikbaar voor galeries en ateliers in het gebied De Witte Ruijter, waardoor kunstenaars ateliers en galeries kunnen huren tegen verlaagde prijzen. Intussen zijn in de Witte de Withstraat op deze wijze zes galerie-ateliers gerealiseerd. Tot dusver kregen kunstenaars de ruimtes voor 50 euro per vierkante meter per jaar, de zogenoemde broedplaatsnorm. Het Dagelijks Bestuur stelt voor om in de Admiraal de Ruijterweg ook galerieruimte te huren als de prijs voor de kunstenaars boven het broedplaatstarief komt. Bovendien wil het Dagelijks Bestuur de ruimte om atelierruimte te kunnen huren in de buurt van de Witte de Withstraat, als het gaat om situaties waarin met weinig geld veel vierkante meters gerealiseerd kunnen worden. De kunstenaars hebben tijdens de inspraakbijeenkomst voorgesteld om nieuwe kunstenaars niet alleen op de kwaliteit van het werk te selecteren, maar ook op hun bijdrage aan de kunstbuurt in wording.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging

Aboutaleb opent nieuwe Joop Westerweelschool aan het Balboaplein

Op donderdag 2 december om 14.30 uur opent wethouder Aboutaleb (Onderwijs) het nieuwe gebouw van de Joop Westerweel. Verder toespraken van Henk van Waveren en Dick Haanraadts. Genodigden krijgen een rondleiding door de school en bezichtigen enkele van de negentig woningen die rondom de school zijn gebouwd. Alle raadsleden zijn nadrukkelijk uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn! Zie bijgevoegde uitnodiging

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Agenda

* tot 6 december Beeldenroute St. Jan. Route: Galerie St. Jan, Kortenaerstraat 32, Slatuinen, Slatuinenweg 45, Galerie Art & Nature, Admiraal de Rijterweg 9. Organisatie: de schoolkinderen van St. Jan
* 26 november 18.30-20.30 thema-avond 'Samen Leven' in Voor-Beeld. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 27 november 12-16uur Sinterklaasfeest Mercatorplein; om 15.00 uur leest de Sint voor in de bibliotheek. Organisatie: Stichting Beheer Mercatorplein e.o., 020-4124906/4125360, info@beheermercator.org, www.beheermercator.org
* 27 november 17-19 uur opening expositie Marie E. White in Galerie Ei, Admiraal de Ruijterweg 154
* 28 november14-17 uur Kunstveiling voor orang oetans in Het Voor-Beeld.
* 2 december officiële 14.30-17.30 uur Aboutaleb opent Joop Westerweelschool
* 6, 8 en/of 9 december informatieavonden voor bewoners Entree- en Admiralenblok. Organisatie: Ymere
* 13 december 20.15 uur in de Rode Hoed Verandert positie EU met Turkije erbij? Sprekers: Haci Karacaer, Helmut Hetzel, Pieter Kottman, Dirk Jan van Baar en Rob de Wijk. Reserveren: receptie@rodehoed.nl, info: www.rodehoed.nl
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs Talentvolle jongere
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)