Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 26-11-2004

Kabinet harmoniseert bijdragesystemen zorg en welzijn in 2006

In 2006 voert het kabinet een ander systeem van eigen bijdragen in voor welzijnsdiensten en voorzieningen voor gehandicapten. Aanleiding voor de wijziging is de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die in dat jaar moet ingaan. Het kabinet wil dat alle systemen van eigen bijdragen straks zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd. Zo moet 'dubbel betalen' worden vermeden en moet het principe van 'betalen naar draagkracht' overal worden gehanteerd.

Gemeenten hanteren voor voorzieningen van gehandicapten, zoals woningaanpassingen, nu al een eigen bijdrage systeem. Vanaf 2006 bieden de gemeenten de huishoudelijke hulp aan die nu nog in de volksverzekering AWBZ zit. De systemen van eigen bijdragen sluiten niet goed op elkaar aan omdat ze van verschillende rekenmethoden gebruik maken. Om een soepele overdracht van de taken aan gemeenten mogelijk te maken, harmoniseert het kabinet de systemen in 2006.

Gemeenten krijgen in de WMO veel vrijheid om zelf hun beleid te maken gericht op ouderen en gehandicapten. Ze krijgen daarom ook een zekere vrijheid in het bepalen van de uiteindelijke hoogte van de eigen bijdrage die zij vragen voor voorzieningen en diensten. Zij mogen straks zelf bepalen hoe laag de eigen bijdrage wordt. Er zijn wel grenzen aan gesteld hoe hoog de bijdrage mag zijn. Gemeenten mogen, binnen de grenzen van de maximale bijdrage, aan de hoogste inkomens een kostendekkende bijdrage vragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Ze kunnen echter nooit meer dan de kostprijs in rekening brengen.

Mensen die al de maximale eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld thuisverpleging (AWBZ), hoeven niet ook nog eens apart een bijdrage voor bijvoorbeeld het aanbrengen van een verhoogd toilet te betalen (WMO). Alleenstaanden uit de laagste inkomenscategorie betalen voor beide systemen bij elkaar straks nooit meer dan 208 euro per jaar. Meerpersoonshuishoudens met lagere inkomens zullen per 2006 minder gaan betalen voor AWBZ thuiszorg. Het kabinet versoepelt dan het eigen bijdragesysteem voor deze groep. Meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen betalen straks nooit meer dan 293 euro per jaar. Ten opzichte van de huidige situatie gaan zij er dan in sommige gevallen meer dan honderd euro per jaar op vooruit.