ALLEN EN OVERY LLP

Allen & Overy ontvangt European IP Award voor Harry Potter zaak

Amsterdam, 26 november 2004

Advocatenkantoor Allen & Overy heeft gisteren een European IP award ontvangen voor de zaak Harry Potter versus Tanya Grotter. De award 'Best European Copyright Litigation' werd gisteren uitgereikt door Wordleader Informa Publishing in Londen. Het team van Allen & Overy dat werd geleid door partner Eric Keyzer, vertegenwoordigde JK Rowling, Warner Bros. en uitgeverij De Harmonie in een zaak die zij hadden aangespannen tegen de uitgeverij die de Nederlandse vertaling van het Russische boek 'Tanja Grotter en de Magische Contrabas' op de Nederlandse markt wilde uitbrengen.

Het was uitzonderlijk dat een nog niet gepubliceerd boek in West-Europa op basis van auteursrechtelijke overtreding verboden werd door een rechter. De uitspraak is daarmee een mijlpaal op het gebied van auteursrecht. Het Hof was van mening dat 'Tanja Grotter' niet als parodie kon worden beschouwd en dat de Russische schrijver Dmitry Yemets duidelijk de auteursrechten van JK Rowling's Harry Potter schendt. Daarnaast oordeelde de rechter dat ook het merk Harry Potter, waarvan Warner Bros. de eigenaar is, zou worden geschaad indien 'Tanja Grotter' op de Nederlandse markt zou verschijnen.

Eric Keyzer, partner bij Allen & Overy Amsterdam, is verheugd met de erkenning die uit deze belangrijke award blijkt: 'Het was fantastisch om vanuit Nederland een zaak met wereldwijde aandacht en implicaties te kunnen behandelen en met succes af te ronden.' Geert Glas, hoofd van de wereldwijde praktijk Intellectueel Eigendom van Allen & Overy: 'Deze award is een eerbetuiging aan het werk van de intellectuele eigendomsadvocaten van Allen & Overy.'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Keyzer (eric.keyzer@allenovery.com) op tel.nr.: 06 54655 321 of Jeroen Olijrhook (jeroen.olijrhook@allenovery.com) op tel.nr.: 020 674 1354.

Allen & Overy LLP is een internationaal advocatenkantoor met meer dan 2.400 advocaten in 25 landen. In Amsterdam telt het kantoor zo'n 40 partners en 150 medewerkers.

26 nov 04 14:01