Aedes

Corporaties willen betere prijs-kwaliteitverhouding voor huurwoningen

26 november 2004

'Woningcorporaties willen een betere prijs-kwaliteitverhouding voor huurwoningen. Het valt niet uit te leggen dat een flat 450 euro per maand kost, en een eengezinswoning waar die flat op uitkijkt 300 euro.' Dat zegt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen aan de vooravond van de Woonbond-manifestatie 'Houd huren betaalbaar'.

Aedes streeft naar marktgerichte huren. 'Decennialang zijn alle huren kunstmatig laag gehouden. Die tijden zijn voorbij. We kijken naar de kwaliteit van de woning. Die bepaalt de prijs', aldus Van Leeuwen. Aedes had graag met meer voortvarendheid werk gemaakt van een nieuwe verhouding op de woonmarkt. 'Maar we moeten niet blind zijn voor de moeilijke sociaal-economische context van dit moment. In hun streven naar een betere prijs/kwaliteitverhouding op de woningmarkt maken corporaties dan ook waar wat ze beloofd hebben: kwetsbare groepen worden ontzien', zegt Van Leeuwen. Vanaf 2005 wordt bij het bepalen van de huurverhoging niet meer gekeken naar het vijfjaarsgemiddelde van de inflatie, zoals tot nu toe gebruikelijk was, maar naar het jaarcijfer. Dat leidt tot een veel lagere huurstijging, omdat de inflatie momenteel heel laag is. Corporaties accepteren bovendien een langzaam oplopende huurstijging, en de eerste drie jaar is de totale huurstijging beperkt. Daarnaast leveren woningcorporaties een bijdrage aan de betaalbaarheid van het wonen voor de mensen die dat nodig hebben. Van Leeuwen: 'Corporaties maken hun sociale opgave meer dan waar. Ze nemen hun verantwoordelijkheid voor het behoud van dit onderdeel van de verzorgingsstaat.'

Er wordt vaak de indruk gewekt dat de huren de komende tijd fors gaan stijgen, maar het tegendeel is dus waar. Ook het afgelopen jaar hebben corporaties de huurstijging beperkt, tot 2,9 procent, terwijl ze 3,4 procent konden vragen. De corporatiebranche kent een lange traditie waarin ze maar voor een deel de wettelijke ruimte benut voor huurstijgingen. Corporaties zullen ook in de nieuwe situatie binnen wettelijke kaders hun eigen beleid voeren dat in overleg met de lokale partijen tot stand komt.

Noot aan de redactie Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Ron Sinnige, persvoorlichter Aedes, (035) 626 82 97 of (06) 53 40 99 67.