Gemeente Waterland


Foto: bibliotheek Monnickendam De afgelopen jaren is de samenleving in rap tempo veranderd. Zo heeft een groot deel van de Nederlandse gezinnen een computer met internetaansluiting, iets wat tien jaar gelden nog niet denkbaar was. Internet biedt vele informatiemogelijkheden. Maar vele Waterlanders maken ook nog steeds dankbaar gebruik van de informatie die de bibliotheken hen biedt. Maar de informatiebehoefte van de inwoners is wel veranderd. Om daar als bibliotheek op in te kunnen springen zijn veranderingen nodig. De Waterlandse bibliotheken zijn echter te klein om deze veranderingen alleen door te voeren.

Daarom gaat zij samenwerken met een aantal bibliotheken in de regio, in ieder geval met de bibliotheken in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Graft-De Rijp en Purmerend. Voor deze samenwerking wordt een zogenaamde basisbibliotheek opgericht. Een basisbibliotheek is vooral een organisatie die achter de schermen actief is. De vestigingen in Broek in Waterland, Marken en Monnickendam blijven bestaan en daar kunnen de inwoners gewoon terecht met al hun informatievragen. De basisbibliotheek is straks verantwoordelijk voor de uitvoering van een landelijk vastgesteld minimumpakket aan functies. Zo gaat de bibliotheek naast het uitlenen van boeken ook meer doen op informatiegebied. Hierbij kunt u denken aan themadagen, bijeenkomsten en dergelijke.

Extra geld
Omdat de rijksoverheid en de provincie het ook heel erg belangrijk vinden dat er basisbibliotheken in heel Nederland komen stellen zij hiervoor extra gelden beschikbaar. De gemeente moet alleen, om voor deze gelden in aanmerking te komen, wel voldoen aan een financieel instapniveau. Op dit moment voldoet de gemeente hier nog niet aan. Daarom heeft de gemeenteraad op 25 november 2004 besloten om extra geld uit te trekken voor het bibliotheekwerk zodat wij binnen een aantal jaren wel aan het instapniveau voldoen. De raad heeft hierbij wel aangegeven dat het college haar best moet doen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Aan de slag
Met dit besluit van de raad kan er verder gewerkt worden aan de bibliotheekvernieuwing. De ontwikkeling van de basisbibliotheek gaat 1 januari 2005 van start. De provincie, gemeenten en bibliotheken gaan dan samen met de gebruikers bekijken welke nieuwe diensten de bibliotheken in Waterland kunnen gaan aanbieden in de toekomst. In 2005 zullen we u hier verder over informeren.