Universiteit Twente

Lionix BV krijgt Van den Kroonenbergprijs 2004

De Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap 2004 gaat naar dr. Hans van den Vlekkert van Lionix BV in Enschede. Hij heeft in enkele jaren een bloeiend bedrijf neergezet op het gebied van microsystemen voor bijvoorbeeld geïntegreerde optica en microfluidics. De prijs, die jaarlijks gaat naar een succesvolle ondernemer die een binding heeft met de UT, wordt uitgereikt op 26 november, op de verjaardag van de Universiteit Twente.
Van den Vlekkert heeft Lionix in 2001 opgericht samen met René Heideman (CTO). Inmiddels werken er zo'n twintig mensen bij de jonge onderneming. Het bedrijf is gespecialiseerd in microsystemen en sensoren. Voorbeelden zijn componenten voor optische communicatie (chips die werken met licht), of systemen die minieme hoeveelheden vloeistof -`microfluidics'- kunnen verwerken, voor bijvoorbeeld een lab-on-a-chip. Toepassingen daarvoor zijn te vinden in de telecommunicatie en in de medische wereld.
Lionix weet volgens de jury "op innovatieve wijze de hoogwaardige kennis op het gebied van microsysteemtechnologie toe te passen in diverse product-markt combinaties. Door de intensieve relatie met de Universiteit Twente, in het bijzonder op het gebied van geïntegreerde optica en microfluidics, draagt Lionix bij aan het creëren van een hechte kennisinfrastructuur in Twente." Ook levert het bedrijf op zijn beurt weer nieuwe spin-offs op. Goed voor de kenniseconomie, aldus de jury.
Lionix is één van de ondernemingen die een plaats hebben gekregen in de business incubator die het UT-instituut MESA+ heeft ingericht bij haar cleanroom-laboratorium. Het is een manier om hoogwaardige faciliteiten te delen en tegelijk de drempel voor samenwerking en uitwisseling van ideeën zo laag mogelijk te houden. Hans van den Vlekkert (48) is zelf meer dan twintig jaar actief in de microsysteemtechnologie. Hij studeerde polymeerchemie in Groningen en promoveerde aan de Université de Neuchâtel in Zwitserland. Hij heeft diverse grote MST-projecten geleid en is onder meer reviewer voor de EU en de Technologiestichting STW.
De Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap wordt jaarlijks uitgereikt aan een ondernemer die een binding heeft met de Universiteit Twente en zich onderscheidt door innovatieve producten en/of een vernieuwende bedrijfsvoering. De prijs wordt dit jaar voor de 21^e keer uitgereikt. Behalve een geldprijs van 4500 euro krijgt de winnaar ook een award die is ontworpen door kunstenares Mohana van den Kroonenberg, de dochter van de naamgever van de prijs. Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 26-11-2004 © Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)