CNV BEDRIJVENBOND

CNV BedrijvenBond: Haagse motie goed voor conducteurs

CNV BedrijvenBond blij met motie Tweede Kamer

CNV Spoorwegen is verheugd over de constatering van de Tweede Kamer dat de kwaliteit van dienstverlening op de zogenaamde contractsectorlijnen niet mag worden aangetast. Het parlement kiest met het aannemen van de desbetreffende motie onomwonden voor behoud van de conducteur in de trein.

'Hiermee is een eerste stap gezet voor een echte discussie over sociale veiligheid in en rondom de trein en eigenlijk het hele openbaar vervoer. Alleen electronische toegangspoortjes en cameratoezicht is onvoldoende', stelt vakgroepbestuurder Jerry Piqué van CNV Spoorwegen, onderdeel van de CNV BedrijvenBond.

Volgens hem is na aanvaarding van de motie de tijdelijke gunning van de spoorlijnen Arnhem - Tiel en Dordrecht - Geldermalsen niet meer rechtsgeldig. Bij de exploitatie van die contractsectorlijnen is namelijk toegestaan dat er conducteurloze treinen gaan rijden. 'Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal dit gunningsproces opnieuw moeten doorlopen. Maar dan offertes moeten aanvragen bij belanghebbende partijen waarbij de conducteurs nadrukkelijk aan boord van de treinen blijven. Dat kan betekenen dat het subsidieplafond voor deze lijnen omhoog moet', aldus Piqué.

Voor nadere informatie
Jerry Piqué (vakgroepbestuurder): 023 56 84 670 / 06 51 60 20 52 Wouter de Jong (persvoorlichting): 030 65 348 243 / 06 53 19 22 66

Houten, 26 november 2004

26 nov 04 14:12