Gemeente Tilburg

26-11-2004
Meer plaatsen in fietsenstalling Heuvel
Bromfietsstalling verhuist naar garage Tivoli

Het aantal stallingsplaatsen in de fietsenstalling onder het Heuvelplein wordt begin volgen djaarsterkuitgebreid.Aandekant waar nu bromfietsen kunnen worden gestald, wordt een nieuw stallingssysteem geïnstalleerd dat ruimte biedt aan 220 extra plaatsen.

Als dit nieuwe systeem goed aanslaat, wordt het systeem na de zomer ook in de rest van de stalling ingebouwd. Dit levert nog eens 170 plaatsen extra op. Het totaal aantal plaatsen neemt daarmee toe van 900 plaatsen tot bijna 1.300 plaatsen. De huidige bromfietsstalling moet hiervoor op een andere plek worden ondergebracht. Dit gebeurt in de leegstaande plint van de garage Tivoli, waar een gecombineerde bromfiets- en motorstalling wordt gevestigd. De fietsenstalling onder het Heuvelplein wordt uitgebreid om wildstallen tijdens de uitgaansperiode tegen te gaan. Wethouder Els Aarts-Engbers: Vrijwel elke vrijdagavond en zaterdagavond staat de stalling rond negen uur namelijk vol. Dit leidt tot wildstallen in het uitgaansgebied, met veel hinder en onveiligheid als gevolg. Los hiervan denken we met het nieuwe stallingssysteem het fietsgebruik nog verder te kunnen ondersteunen.
De extra plaatsruimte in de Heuvelstalling wordt gevonden in de hoogte. Bij het nieuwe stallingssysteem kunnen de fietsen in twee lagen worden gestald. Wethouder Aarts-Engbers: Bij de keuze van het nieuwe systeem heeft gebruiksvriendelijkheid voorop gestaan. Het systeem maakt gebruik van een soort hefsysteem waardoor stallen in twee lagen mogelijk is zonder dat daar al te veel kracht aan te pas hoeft te komen". De ervaringen met een proefopstelling in de Heuvelstalling leren dat het gekozen systeem favoriet is boven andere stallingssystemen met twee lagen.

Nieuwe indeling stalling
Het nieuwe stallingssysteem vereist bredere gangpaden en daardoor een andere indeling van de stalling. In de nieuwe indeling is daarom is rekening gehouden met ruime gangpaden die niet doodlopen. Daarmee blijft het hoge kwaliteitsniveau van de stalling overeind. De grotere hoogte van het stallingssysteem vereist verder het bijplaatsen van verlichting en uitbreiding van het bestaande camerasysteem.

Begin 2005 220 extra parkeerplaatsen
De eerste fase van het project wordt begin 20 05gerealiseerd.Dit levert 220 extra plaatsen op. De tweede fase komt aan bod als de bovenste stallingslaag voor meer dan 65% benut gaat worden tijdens de drukke uitgaansperioden. Het systeem zal in dat geval na de zomer ook in de rest van de stalling worden ingebouwd. De volledige ombouw van de Heuvelstalling kost ongeveer 335.000. De provincie betaalt hieraan mee met een subsidie van ongeveer 142.000.