Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Keywords: NAJK

26 november 2004

NAJK praat over Grondbank

Het NAJK behandelt de komende 2 maanden het discussiestuk Grondbank. Volgens de minister is: Grondbank een pot met grond in een bepaald gebied van waaruit je grond kan pachten, vaak onder bepaalde voorwaarden. Maar er zijn meer vormen van Grondbank in Nederland.

Zo kunnen de Duinboeren in de regio Tilburg jaarlijks inschrijven voor de pacht van een bepaald stuk grond en ze maken dan via een puntensysteem kans op die grond. In Twente werkt deze weer heel anders. Hier is in samenwerking met de provincie, gemeente en de Rabobank de Stichting Grondbank Tubbergen opgericht. Deze grondbank heeft als voornaamste doel de mobiliteit van landbouwgrond te bevorderen. De stichting bemoeit zich in die regio actief en succesvol met ruilverkavelingprojecten.
Er komt in Nederland steeds meer losse grond beschikbaar vanwege de stoppers in de sector. Maar vaak is financieel niet mogelijk om die grond te kopen. Helemaal niet als je net een bedrijf hebt overgenomen. Een andere valkuil met de grond van de stoppers is dat ze met de dalende grondprijzen hun grond niet willen verkopen en liever wachten. Bewerken zit er dan ook niet meer in. Een regio loopt hiermee risico op een verruwing van landbouwgrond. Een grondbank kan voor dit soort zaken een oplossing bieden. Verschillende alternatieve vormen van grondbank worden behandeld en je kunt kijken naar oplossingen bij jou in de buurt. Moet er een centrale regie komen vanuit de overheid, of moeten gemeenten de ruimte krijgen om dit soort projecten te starten? Moeten jonge boeren en tuinders zelf actief participeren bij de oprichting van grondbanken? Op deze en andere vragen hopen we in januari een antwoord te krijgen.