Fontys


vrijdag 26 november 2004 Print artikel
Fontys start cursus sportjournalistiek

Nederland krijgt een nieuwe cursus sportjournalistiek op hbo-niveau.

Fontys Hogeschool Journalistiek en Fontys Sporthogeschool bieden deze 10-weekse cursus vanaf volgend voorjaar aan in Tilburg en Amsterdam. Hiermee speelt Fontys in op de vraag naar een verdere professionalisering van de sportjournalistiek. De cursus richt zich op sporters die affiniteit hebben met journalistiek en op beginnende journalisten met belangstelling voor sport.

Sportjournalistiek is in Nederland uitgegroeid tot een volwaardige vorm van journalistiek. Dagelijks besteden radio en televisie er in ruime mate aandacht aan. Er blijkt zelfs voldoende marktaandeel voor gespecialiseerde sportzenders. De meeste kranten beschikken over een sportbijlage of een dagelijks sportkatern. Ook het aantal sporttijdschriften neemt toe, net als het aantal internetsites over sport. Veel daarvan worden door vrijwilligers van sportclubs gemaakt, of door freelance journalisten en correspondenten die affiniteit hebben met sport. Daarnaast begeven steeds meer sporters zich op journalistiek terrein door over hun sport te publiceren of hun loopbaan af te ronden met een boek. Vaak missen zij echter de journalistieke knowhow en/of de achtergrondkennis.

Inhoud
Zowel voor publicerende sporters als voor beginnende sportjournalisten heeft Fontys een compacte cursus ontwikkeld. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten van zes uur, met in de middag sport en in de avond journalistiek. Daarbij worden theoretische thema's uit de sport (ondermeer sportbeleid, training, sponsoring, supporters) gecombineerd met journalistieke onderwerpen (zoals sportmedia, nieuws, verslaglegging, interviewen, nieuwsanalyse), die vaak een workshopachtig karakter hebben.

De cursus wordt verzorgd door ervaren journalisten/ docenten van Fontys Hogeschool Journalistiek en door ervaren docenten van Fontys Sporthogeschool. Ervaren sportjournalisten, topsporters en andere bekende namen uit de sportwereld zullen te gast zijn tijdens de cursus. De cursus start in maart 2005 in de perskamer van het stadion van Willem II in Tilburg en kost 1990 euro, inclusief cursusmateriaal, gebruik van faciliteiten en diner. In het najaar wordt de cursus aangeboden in de Bruynvis in Amsterdam. Er kunnen maximaal twintig deelnemers inschrijven. De cursisten krijgen na afloop een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Fontys zet met deze cursus een eerste stap naar een verdere professionalisering van de sportjournalistiek. De beide Fontysopleidingen werken, in samenspraak met gerenommeerde sportmedia, aan een post-hbo traject voor de meer ervaren sportjournalisten. Het streven is om dit traject vanaf 2006 aan te bieden.

Meer informatie over de inhoud van de cursus vindt u op:
-www.fontys.nl/sporthogeschool button Zakelijke dienstverlening -> cursussen

-www.fontys.nl/journalistiek/ccm