Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

26 november:
herdenking protestrede Cleveringa

Eerste bladzijde van Cleveringa's protestrede

prof.mr. R.P. Cleveringa

Op vrijdag 26 november (16.00 uur) a.s. zal oud-topdiplomaat mr. A.P. van Walsum in het Groot Auditorium van het Academiegebouw de Cleveringa-oratie uitspreken. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn is van harte welkom: studenten en docenten van de Universiteit Leiden, maar ook andere belangstellenden. De Cleveringa-oratie wordt jaarlijks gehouden ter herinnering aan de protestrede die hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa op 26 november 1940 hield. Als decaan van de rechtenfaculteit sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren, onder wie zijn collega E.M. Meijers, die op dat moment college had zullen geven, van de universiteit te verwijderen. De Cleveringa-leerstoel en de Cleveringa-oratie op 26 november zijn voor de Universiteit Leiden van grote betekenis, omdat Cleveringa door zijn rede het motto van de universiteit Praesidium libertatis (Bolwerk van de vrijheid) op indrukwekkende wijze gestalte gaf. Onlangs werd hij door de lezers van Mare gekozen tot de grootste universitaire Leidenaar.

Van Walsums oratie

tekst van de oratie

Van Walsum zal in het eerste deel van zijn lezing ingaan op de gebeurtenissen van 1940-45 en hun effect op de Leidse juridische faculteit. Centraal daarin staan de persoon van Cleveringa en zijn relaties met professor Meijers, die hij zeer bewonderde als rechtsgeleerde, en professor Telders, voor wie hij diep respect had om diens onverschrokkenheid. Alle drie werden door de bezetter gevangengenomen, maar Cleveringa en Meijers overleefden de oorlog, Telders niet.

mr. A.P. van Walsum
Het tweede deel van Van Walsums lezing gaat over buitenlandse politiek, en dan vooral hoe kan het anders? over de herverkiezing, eerder deze maand, van president Bush. Er is in de afgelopen weken veel gesproken en geschreven over de vraag welke consequenties Nederland daaraan zou moeten verbinden, maar er heeft zich nog geen duidelijk standpunt uitgekristalliseerd. Van Walsum gebruikt de Cleveringa-oratie om hier ook een duit in het zakje te doen.

26-november-activiteiten voor Leidse afgestudeerden Al sinds het einde van de oorlog herdenken afgestudeerden van de Leidse universiteit het openlijke protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van hun joodse collegas in 1940. Op of rond 26 november komen de alumni bijeen op ongeveer 35 plaatsen in binnen- en buitenland om een lezing door een Leidse wetenschapper bij te wonen. Het Leids Universiteitsfonds organiseert deze lezingen.

Cleveringa-debat voor studenten en pas-afgestudeerden Ook wordt op 26 november het jaarlijkse Cleveringadebat gehouden voor studenten en pas-afgestudeerden. Prominente sprekers en het aanwezige publiek debatteren over stellingen die de vrijheid van meningsuiting raken. Dit jaar hebben de volgende sprekers toegezegd: Ivo Opstelten, Heleen Dupuis, Theo de Roos, Nelleke Noordervliet en Morris Tabaksblat.
1e pagina Cleveringarede Cleveringa-tekst-protestrede Cleveringa-biografie Cleveringa-leerstoel Q-CMS pagina zonder naam