Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

26/11/04 Koningin bij jubileumconcert Residentie Orkest te Den Haag

Hare Majesteit de Koningin woont vrijdag 26 november 2004 in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag het galaconcert bij ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Residentie Orkest. Het Residentie Orkest brengt onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden Mahlers Zesde Symfonie ten gehore.

Het Residentie Orkest gaf in november 1904 haar eerste concert. Dit vond plaats onder leiding van oprichter en dirigent Henri Viotta. Van meet af aan heeft het Residentie Orkest aantrekkingskracht uitgeoefend op componisten, dirigenten en solisten van naam. Op de bok voor het orkest stonden onder anderen Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Leonard Bernstein, Bruno Marderna en Mauricio Kagel. Andere hoogtepunten uit de geschiedenis zijn gastoptredens van Arturo Toscanini, Bruno Walter en Hans Knappertsbusch.

Na de Tweede Wereldoorlog zorgde chef-dirigent Willem van Otterloo voor een nieuwe bloeiperiode van het Residentie Orkest. Een gewaagde programmering, gecombineerd met een hoog uitvoeringsniveau, bezorgde het orkest wereldfaam. Na Willem van Otterloo traden onder anderen Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk en Evgenii Svetlanov aan als chef-dirigent. Sinds september 2000 wordt het Residentie Orkest geleid door Jaap van Zweden.