Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 23 november 2004 vl/ca

VASTE COMMISSIE VOOR SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ORGANISEERT SYMPOSIUM OVER BELGISCHE KRUISPUNTBANK VOOR DE SOCIALE ZEKERHEID

De leden van vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseren een symposium over de Belgische Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid. Het symposium heeft op vrijdag 26 november 2004 vanaf 13.45 uur plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer.

In Nederland wordt momenteel gewerkt aan de ICT-ondersteuning van de uitvoering van de sociale zekerheid. Centraal hierbij staat een doeltreffender en efficiëntere uitvoering die minder administratieve lasten veroorzaakt bij burgers en bedrijven.

België kent echter al vanaf 1991 de ?Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid? die is ingesteld om sociale dienstverlening aan burgers en ondernemingen te verbeteren en de administratie te vereenvoudigen. Dit betreft zowel de uitvoering van de sociale voorzieningen als de publieke zorgregelingen. Daarnaast coördineert zij informatiebeheer en uitwisseling tussen Belgische instellingen van sociale zekerheid. Het Belgische systeem heeft tot een zeer snel, adequaat en burgervriendelijk communicatiemiddel geleid. Tijdens het symposium staat vooral de mogelijke toepasbaarheid van het Belgische systeem in Nederland centraal.

Het symposium wordt geopend door de voorzitter van de vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

mevrouw G. Verburg (lid Tweede Kamer, CDA). Sprekers zijn onder meer mevrouw S. Noorman-den Uyl (lid Tweede Kamer, PvdA), de heer J.L. de Haene (oud-minister-president van België), de heer F. Robben (administratieve-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid) en de heer A. Zuurmond (bijzonder hoogleraar ?ICT en de toekomst van het openbaar bestuur? aan de Universiteit Leiden).

Griffier van de vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de heer D. Nava.