Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

24-11-2004

Persbericht: Zorgvernieuwingsprijs 2004 twee winnaars

23 november 2004
LEVV
Utrecht

De Jan Bastiaanse Prijs 2004 wordt op vrijdag 26 november om 15.00 uitgereikt door Prof. dr. M. Grypdonck en drs. T.Oostrom in het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging in Zetten. Dit jaar gaat de prijs naar twee uiteenlopende projecten die elk een bedrag van EUR 1250,- ontvangen. Van de 67 inzendingen koos de jury de projecten 'Doe maar normaal ga erop uit' van verzorgende Monique Appelo en 'Reload' van verpleegkundigen Elly Jordens en Netty de Graaf als winnaars. Demente bejaarden in dorpscafé
Het initiatief 'Doe maar normaal, ga erop uit' is afkomstig van verpleeghuis Westhoff te Rijswijk. Monique Appelo lanceerde het idee om onder begeleiding van ziekenverzorgenden één keer per maand met een groep demente bewoners het plaatselijke dorpscafé te bezoeken. Veel bewoners hebben hun hele leven in Rijswijk gewoond en gewerkt en bezochten vroeger met enige regelmaat een horeca- of dansgelegenheid. Voor de verpleeghuisbewoners, in het dagelijkse leven dikwijls verward en zoekende, herleven in het café oude tijden.

De jury vindt dat dit project uitblinkt in originaliteit en eenvoud en dat het een positieve bijdrage levert aan de eenzijdige negatieve beeldvorming van verpleeghuizen en verpleeghuisbewoners. Met het cafébezoek wordt buiten de gebaande paden getreden. Vanuit de behoefte van de dementerende bewoner is gezocht naar activiteiten die buiten het verpleeghuis het heden en verleden verbinden. Eigenlijk zou het heel normaal moeten zijn dat dit soort activiteiten aan dementerende ouderen wordt aangeboden. De werkelijkheid is echter anders. Verpleegkundigen regisseren COPD-behandeling
Het project 'Reload' (Regionale Long Afspraken Drechtsteden) is een samenwerkingsverband tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en thuiszorgorganisaties in Dordrecht. Elly Jordens en Netty de Graaf, longverpleegkundigen uit beide organisaties, hebben verpleegkundige spreekuren opgezet om COPD patiënten in een vroeg stadium te diagnosticeren, voor te lichten en te behandelen. De longverpleegkundigen gaan actief op zoek naar (potentiële) COPD patiënten door in de huisartsenpraktijken patiënten te selecteren. Deze patiënten worden uitgenodigd op het verpleegkundig spreekuur en onderzocht. Op basis hiervan wordt, onder supervisie van de longarts, een behandelplan uitgezet.

De jury is van mening dat dit project uitblinkt omdat verpleegkundigen de regie hebben genomen om de zorgverlening in de hele keten te optimaliseren. Vroegtijdige diagnostiek en systematische samenwerking met andere zorgverleners uit de eerste en tweede lijn hebben de patiëntenzorg aantoonbaar verbeterd. Dit wordt in het project onderbouwd door meetresultaten. Volgens de jury leidt het project tot grotere effectiviteit en efficiëntie van zowel de curatieve zorg als de preventie van COPD.

De Jan Bastiaanse Prijs is ingesteld door het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee van verpleegkundigen en/of verzorgenden dat in de dagelijkse zorgpraktijk wordt uitgevoerd. De prijs is ingesteld in 1998 ter nagedachtenis aan Jan Bastiaanse, die als eerste directeur van het huidige LEVV een voorvechter was van zorgvernieuwing.

Nadere informatie:
Mw. drs. M. Bennema
LEVV
tel. 06 18 07 72 13
e-mail m.bennema@levv.nl