Gemeente Ambt Montfort


Ongevalschade (schade door wegenonderhoud)

Het is de schrik van elke automobilist: je wijkt uit voor een tegenligger en komt met je rechterwiel in een gat in de berm met schade aan de auto tot gevolg. Of je struikelt over een uitstekende tegel, b.v. ten gevolge van het opdrukken van wortels, in het trottoir. Wie is aansprakelijk in deze gevallen? Dienen de weg en de berm te allen tijde in perfecte staat te verkeren? Wat is mijn eigen verantwoordelijkheid?

In veel van bovenstaande gevallen is de gemeente niet aansprakelijk. De weggebruiker is namelijk zelf verantwoordelijk voor het inschatten van de (verkeers)situatie ter plekke en dient op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren. Ook de kennis van de omgeving en de onderhoudsstaat van de weg\trottoir spelen hierbij een rol. Mocht u een gevaarlijke situatie aantreffen dan is het voor uw veiligheid en dat van anderen van groot belang dat de gemeente zo spoedig mogelijk op de hoogte wordt gesteld. Tijdens kantooruren kunt u bellen met het gemeentehuis.
's-Avonds en in het weekend is de gemeente bereikbaar op het speciale calamiteitennummer, 06 22244993.
Indien u door een ongeval schade lijdt en u bent van mening dat de gemeente hiervoor aansprakelijk is, houdt u zich dan aan de volgende procedure:

- meldt de calamiteit zo snel mogelijk telefonisch bij de gemeente
- stel de gemeente schriftelijk aansprakelijk. In dit schrijven dient u de volgende zaken aan te geven:

* de omvang van de schade (offerte);

* waar en wanneer is de schade ontstaan;

* waarom u van mening bent dat de gemeente voor uw schade aansprakelijk is.
Indien er schade is aan een motorvoertuig, moet een schadeformulier ingevuld worden. Het is natuurlijk het beste als hierbij de politie ingeschakeld wordt.