Gemeente Tilburg

26-11-2004
Coaches voor juniors krijgt 35.976,-subsidie
Project van Contour past in jeugd- en veiligheidsbeleid gemeente

De gemeente verleent een subsidie van 35.976,- aan Contour voor het project Coaches voor juniors. Dit is een experimenteel project waarbij vrijwilligers een jongere tussen 7 en 18 jaar onder hun hoede nemen.

Het is de bedoeling dat de vrijwilliger een vriendschapsband opbouwt met de jongere en deze ondersteunt bij het opgroeien. Ongeveer 30 jongeren krijgen 2 jaar lang een plek in het project.

Inhoud en doelgroep
In het project Coaches voor juniors gaat het om de begeleiding van jongeren bij wie, door welke omstandigheid dan ook, ondersteuning van de ouder(s) te kort schiet. Het project is preventief bedoeld. Bij de doelgroep is nog geen sprake van zware problematiek waarvoor bijvoorbeeld jeugdhulpverlening moet worden ingeschakeld. De jongeren lopen echter wel het risico in de problemen te raken omdat de begeleiding van ouders niet voldoende is. Ongeveer 30 jongeren worden aan een vrijwilliger gekoppeld. 2 jaar lang besteedt de vrijwilliger minimaal een halve dag per week aan de jongere. Het project is gebaseerd op het Amerikaanse project Big brother, big sister. Maar het is ook vergelijkbaar met het succesvolle project Home Start van Contour waarbij vrijwilligers gedurende 1 dagdeel per week ingezet worden in een gezin met jonge kinderen.

Project past in jeugd- en veiligheidsbeleid gemeente Coaches voor juniors past natuurlijk prima in het beleid van de gemeente Tilburg. De vrijwilliger bevordert participatie van de jongere en ondersteunt de jongere bij het opgroeien tot een evenwichtige, zelfredzame volwassene. Het project sluit daarnaast aan op het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Het levert een bijdrage aan het voorkomen van risicogedrag van jongeren die weinig ondersteuning van hun ouder(s) ondervinden, aldus wethouder Jeugdbeleid, Jan Hamming

Evaluatie na 2 jaar
Het project is een experiment en wordt voor 2 jaar gesubsidieerd door de gemeente. Ook de provincie en het Oranjefonds betalen mee aan het project. Contour wil Coaches voor juniors na 2 jaar evalueren op de kwaliteit en de behaalde resultaten. Hierbij moet men bijvoorbeeld denken aan de kwaliteit van de vriendschapsrelatie, de kwaliteit van de professionele aansturing en het effect van de relatie tussen vrijwilliger en jongere.
Verloopt het project succesvol dan zal op het eind van de projectperiode gekeken worden of het project kan worden voortgezet en hoe het dan gefinancierd moet worden.