Protestantse Kerk in Nederland


Raad van Kerken: Islam geen beletsel voor toetreding Turkije tot Europese Unie

(26-11-2004, 9:15)

Erkenning religieuze minderheden wel voorwaarde voor toetreding

De Raad van Kerken in Nederland vindt het feit dat Turkije een seculiere staat is met een overwegend islamitische bevolking geen beletsel voor een eventuele toetreding van het land tot de Europese Unie. Wel zou de EU aan Turkije de voorwaarde moeten stellen dat het de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in het land en andere etnische en religieuze minderheden erkent. Dit schrijft de Raad van Kerken in een brief aan minister-president Balkenende. Dezer dagen zal de Europese Unie besluiten of Turkije lid kan worden van de Europese Unie. De Raad van Kerken verzoekt premier Balkenende in zijn rol van voorzitter van de Europese ministerraad om de zaak van de religieuze minderheden bij die besluitvorming aan de orde te stellen.

Binnen de Europese Unie is ruimte voor verschillende religies; erkenning van het multireligieuze karakter van Europa is ook van belang voor de reeds binnen de grenzen van de Europese Unie verblijvende (Turkse) moslims, aldus de Raad. Wel acht de Raad het vanzelfsprekend dat Turkije voldoet aan de gebruikelijke toelatingscriteria, waaronder het respect voor mensenrechten en de democratische rechtsstaat. Voor de Raad van Kerken is respect voor de vrijheid van godsdienst en voor religieuze en etnische minderheden in het land van groot belang. De in Nederland aanwezige gemeenschap van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, die met twaalfduizend leden lid is van de Raad, wijst erop dat Turkije tot op heden de Syrisch-orthodoxe minderheid binnen zijn grondgebied niet erkent. Erkenning van deze en andere religieuze minderheden zou een harde voorwaarde voor toelating moeten zijn, volgens de Raad.

Voorts is het belangrijk dat alle religieuze minderheden recht krijgen op de bouw en het onderhoud van gebouwen als kerken en kloosters, op het opzetten van theologische opleidingen, op het spreken en onderwijzen van de eigen taal alsook op het in vrijheid uitoefenen van diaconale en andere kerkelijke activiteiten, aldus de Raad van Kerken in Nederland.

Brief aan minister-president Balkenende