Politie Friesland

Vier jeugdige verdachten aangehouden

Dokkum 26-11-2004 - De politie heeft dinsdagmiddag vier verdachten aangehouden naar aanleiding van de openlijke geweldpleging in het weekend van 13 en 14 november.

De vier verdachten, drie Dokkumers van 15, 16 en 17 jaar en een 15-jarige inwoner van de gemeente Dantumadeel zitten sinds dinsdag vast. De politie kwam de jongeren op het spoor door een uitgebreid buurtonderzoek en het horen van diverse getuigen. De verdachten zijn in hun woning, op school en op het politiebureau in Dokkum aangehouden. Het viertal is donderdagochtend door de officier van justitie te Leeuwarden gehoord.

De verdachten hebben een bekentenis afgelegd waarmee ze
verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor vernielingen van zeventien autos, bekladding van een glasbak, het oude gemeentehuis, de gereformeerde kerk, muren in het centrum van Dokkum en een woning. Daarnaast hebben ze vernielingen gepleegd aan de OSG Piter Jelles aan de Rondweg-Noord te Dokkum. De totale schade bedraagt enkele duizenden Euros.

Uit het onderzoek en de verhoren van de vier verdachten is gebleken dat deze jongeren regelmatig ruzie hadden met racistische groeperingen, waaronder nazis en Lonsdalers. Ze plaatsten uitingen en markeringen zoals hakenkruizen, numerieke codes en afkortingen, van extreem rechtse ideeën op gebouwen en voorwerpen. De verdachten handelden met het doel om de rechtse jongeren in diskrediet te brengen. Met deze actie wilden ze de schuld bij extreem rechts neerleggen. Een tweede reden was het feit dat enkele verdachten, leerlingen van de school, een hekel hadden aan school. Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan de motivatie van de verdachten omdat ze met vooropgezette bedoelingen handelden. Temeer daar dezelfde groep jongeren een week eerder ook al vernielingen gepleegd hadden aan de Piter Jellesschool, terwijl toen ook al in de woonwijk, gelegen achter de school, een aantal autos met verf zijn beklad. Eventuele benadeelden van met name de bekladde autos, worden uitgenodigd om alsnog aangifte te doen bij de politie. Daarnaast is gebleken dat de groep zich schuldig heeft gemaakt aan een tiental winkeldiefstallen en diefstal van twee fietsen. Met nadruk kan gesteld worden dat deze groep jongeren geen rechtsracistische achtergrond heeft.

De politie heeft het onderzoek in deze zaak nog niet volledig afgerond en investeert in nader onderzoek van openlijke geweldpleging, en vernielingen in Dokkum van de laatste tijd. Er werken vijf rechercheurs aan het onderzoek. De politie sluit niet uit dat er de komende tijd meerdere aanhoudingen zullen volgen.
Zie ook het eerdere politiebericht van maandag 15/11 07.00 uur t/m 13.00 uur.