Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 26 november 2004

Toeristen spenderen elk jaar ruim 812 miljoen euro in Friesland Werkgelegenheid groeit naar 12%

De Friese economie krijgt een enorme spin-off door de recreatiesector. Jaarlijks besteden de toeristen ruim 812 miljoen euro, dit blijkt uit de meest recente werkgelegenheidscijfers van 2003 volgens Toerdata Noord. Een deel van dit geld vloeit naar de recreatieondernemer maar een groot deel vloeit naar andere delen van de Friese economie. Met name de middenstand profiteert volop van de toeristen die hier hun euro's spenderen. Ook de werkgelegenheid in Friesland profiteert van de recreatiesector die inmiddels goed is voor bijna 12%. Naast de directe werkgelegenheid die rond de 7.8% ligt, is het indirecte effect groot. Denk hierbij aan de winkels, de fietsverhuurder, de bakker, de schoonmakers etc.

Regiomanager Petra Ellens van de RECRON stelt dat elke arbeidsplaats in de recreatiesector een arbeidsplaats elders creëert. Voor Friesland, die altijd met een relatieve hoge werkeloosheid kampt is de toeristische sector echt de gouden kip vervolgt Ellens. Daarom is het van belang dat de sector gezond kan blijven, dat betekent goede ontwikkelingskansen om in te kunnen spelen op een complexe marktvraag en voldoende fysieke ruimte om het toeristisch product op peil te houden. Te vaak maak ik mee dat gemeenten star vasthouden aan het bestemmingsplan terwijl ze als uitgangspunt moeten hanteren dat er positief wordt meegedacht aan veranderende wensen van de sector. Uiteraard met een goede landschappelijke inpassing.

HISWA, de brancheorganisatie voor waterrecreatiebedrijven, stelt dat voor de toekomst ook het Streekplan terdege dient in te spelen op de groeipotenties van de sector. Regiomanager Jan Ybema van HISWA: "We constateren dat het totale aantal agrarische bedrijven terug loopt. Toch zijn zij de grootste grondeigenaren van Friesland. De provincie zou in het Streekplan recreatieontwikkelingsgebieden kunnen aanduiden. Waarom niet nog een gebied met de allure van de Alde Feanen? Binnen deze gebieden zou ruimte moeten komen voor nieuwe natuurontwikkeling en mogelijkheden voor het toeristisch bedrijfsleven. Dit betekent dat je naast de ontwikkelingsmogelijkheden van het bestaande bedrijfsleven ook een heldere keuze maakt voor de toekomst."

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en