Bve Raad



Staatssecretaris Rutte te gast de Bve Raad

Op 24 en 25 november 2005 vond de Algemene Ledenvergadering van de Bve Raad plaats. Ook staatssecretaris Mark Rutte was afgereisd naar de Ernst Sillem Hoeve bij Laage Vuursche om deze vergadering bij te wonen en met de bve-instellingen van gedachten te wisselen.

De staatssecretaris gaf aan dat Nederland als kenniseconomie niet zonder het Hoger Onderwijs kan maar helemaal niet zonder MBO. Dat is immers de keuze tussen respectievelijk een langzame of een snelle dood door een gebrek aan bakkers, loodgieters, monteurs enzovoorts. Rutte vindt het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie een prima onderwijssector waar veel goede dingen gebeuren. Soms is dat niet meteen zichtbaar maar de bve-sector is geen onderwerp van een negatief publiek debat.

Er zijn grote uitdagingen voor de sector. De bve-sector moet zoveel mogelijk mensen aan een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt helpen, werk maken van een 'Leven Lang Leren' en het terugdringen van de voortijdige schooluitval terugdringen. Daarnaast opent de vrije markt voor Educatie en inburgering. Als laatste spelen de bve-instellingen een belangrijke rol bij het bereiken van de Lissabon-doelstellingen.

In een open gesprek met de CvB-voorzitters van de bve-instellingen zei Rutte te streven naar een terugtredende overheid die stuurt op hoofdlijnen en de Bve instellingen maximaal in staat stelt goed hun werk te doen. Dit vraagt van Bve instellingen een goede verantwoording naar de regio en het openstaan voor alle signalen om het eigen beleid aan te passen. Gezamenlijk werd geconstateerd dat Nederland trots kan zijn op zijn MBO maar dat de komende jaren er naar wordt gestreefd om excellent te zijn en dat Nederland ook te laten weten!

Margo Vliegenthart bood staatssecretaris Rutte een greedschapskoffer aan met onder andere een krijtstreep-overall, een snoeischaar om overbodige regelgeving te snoeien en een waterpas om de ambities in lijn te brengen.