Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Ruslana: zangeres op de barricades

Onderwerp: Ruslana: zangeres op de barricades
Uitzenddatum: Vrij. 26 november 2004, 20.30u

"Ik ben een zangeres, geen politicus", schreef de winnares van het Eurovisie Songfestival vóór de verkiezingen in de Oekraïne op haar website. Inmiddels vecht ze toch mee op het politieke toneel. Vanavond in Netwerk een interview met de Oekraïense Ruslana over haar politieke overtuigingen.

Stemmen
Betrokken was ze al voor de verkiezingen: Ruslana riep mensen met klem op om te gaan stemmen. Zelf koos ze de kant van oppositieleider Joesjtsjenko. Toen de oppositie en buitenlandse waarnemers de officiële verkiezingsuitslag verworpen, trok ze net als tienduizenden Oekraïners naar het Onafhankelijkheidsplein.

Zij aan zij
Daar stond ze zij aan zij met Joesjtsjenko op het podium. Ze riep de Europese regeringen op âde situatie in Oekraïne met diplomatie op te lossenâ. Uit protest tegen de verkiezingsuitslag ging de zangeres gisteren in hongerstaking. Ze wil daar mee doorgaan tot de omstreden uitslag officieel is verworpen.

Rond de tafel
De vraag is hoe lang dat nog duurt. Betogers hebben de ingang van het hoofdkwartier van de regering geblokkeerd. Televisiestations durven de censuur te negeren en beelden van de massale betoging te tonen. Om vijf uur gaan de verschillende partijen rond de tafel. Naast Joesjtsjenko en Janoekovitsj, zijn president Koetsjma en de Poolse president Kwasniewski aanwezig om te bemiddelen.

Adviseur voor culturele zaken
Ruslana won in mei het Eurovisie Songfestival met het nummer âWild Dancesâ Daarna polste premier Janoekovitsj of ze adviseur voor culturele zaken wilde worden. Dat heeft ze volgens CNN geweigerd.