---

Nieuwsberichten
---



Benoeming nieuwe Commandant der Zeemacht in Nederland

26-11-2004 15:01:00

Schout-bij-nacht Jan Willem Kelder zal begin mei 2005 de functie van Commandant der Zeemacht in Nederland op zich nemen. Hij neemt het bevel over van vice-admiraal Co van der Aa, die de actieve dienst verlaat.

Schout-bij-nacht Jan Willem Kelder wordt voorafgaand aan zijn functieaanvaarding bevorderd tot vice-admiraal. Als Commandant der Zeemacht in Nederland (CZMNED) krijgt hij het operationele bevel over de verschillende operationele groepen en eenheden van de Koninklijke Marine. Bij inzet van de marine voor operaties levert hij eenheden aan de Chef Defensiestaf.

De Commandant der Zeemacht in Nederland vervult, wisselend met zijn Belgische collega, de functie van Admiraal BENELUX. De geïntegreerde Belgisch- Nederlandse operationele staf is in Den Helder gevestigd. Hij is ook belast met de operationele leiding van de Kustwacht in Nederland. Het Kustwachtcentrum en het maritiem hoofdkwartier zijn samengebracht in het Maritiem Hoofdkwartier/Kustwachtcentrum te Den Helder.

Schout-bij-nacht Jan Willem Kelder werd in 1973 benoemd tot marineofficier. Hij vervulde diverse functies binnen de Koninklijke Marine. Gedurende zijn loopbaan voerde hij het bevel over de schepen Hr.Ms. Bloys van Treslong en Hr.Ms. Tromp. Begin december 1997 werd hij bevorderd tot commandeur en belast met de functie Souschef Personeelsbeleid, tevens Plaatsvervangend Directeur Personeel. In 2001 heeft hij in dezelfde rang het commando van het Belgisch-Nederlands Eskader op zich genomen. Een jaar later aanvaardde hij de functie van Plaatsvervangend Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, bij gelijktijdige bevordering van de rang van schout-bij-nacht.