Aedes

Vermogenspositie corporaties neemt toe vanwege ontbreken bouwgrond

26 november 2004

De vermogenspositie van woningcorporaties is in het afgelopen jaar toegenomen van 5.193 naar 5.768 euro per woning. Op de totale voorraad is dat een toename van bijna 1,4 miljard euro. Dit blijkt uit de binnenkort te verschijnen Bedrijfstakinformatie 2003, een jaarlijks overzicht van cijfers over corporaties, uitgegeven door Aedes vereniging van woningcorporaties.

Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen verklaart de stijging van het vermogen uit het uitblijven van grote nieuwbouwlocaties voor corporaties. 'Het is logisch dat het vermogen stijgt als we ons geld niet kunnen investeren in het bouwen van huurwoningen waar op dit moment veel vraag naar is.' Corporaties willen bouwen maar kunnen niet. De plannen liggen klaar, maar er is te weinig bouwgrond in handen van corporaties en bovendien duren de procedures veel te lang. We verwachten dat de minister haar toezegging uit de huurbrief nakomt en samen met de Tweede Kamer het mogelijk maakt dat de corporaties de gewenste bijdrage aan de nieuwbouwproductie ook kunnen leveren. 'Zonder grond kun je alleen maar luchtkastelen bouwen', aldus Van Leeuwen. De nieuwbouw is wegens gebrek aan locaties afgenomen van 13.630 woningen in 2002 naar 10.710 woningen in 2003.

Tien jaar geleden zijn woningcorporaties verzelfstandigd met de zogenaamde bruteringsoperatie. Er was toen twijfel of corporaties het hoofd boven water konden houden. Tien jaar na de bruteringsoperatie zijn corporaties financieel gezond. Dat betekent dat ze de nieuwbouwopgave zelf, zonder hulp van rijkssubsidies, kunnen financieren. Maar er is ook een grote opgave. 'Op dit moment is het corporatievermogen, als je het verdeelt over het aantal woningen, ongeveer 5.770 euro per woning. Net genoeg om een keukenblokje en een verwarmingsketel te vervangen', zegt Van Leeuwen. Naast de door de politiek gewenste investeringen in de nieuwbouw is er ook in het bestaande bezit een enorme investeringsopgave voor corporaties. Van Leeuwen: 'Als we wat verder vooruit kijken dan de in deze branche gebruikelijke vijf jaar- bijvoorbeeld 15 jaar - dan moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als je wegens veroudering 250.000 portiekflats uit de jaren '50 en '60 moet slopen. Betaalbare nieuwbouwwoningen zijn alleen te realiseren met een 'onrendabele top' van zeg 40.000 euro per woning.' De onrendabele top is de investering die een corporatie niet kan terugverdienen uit de verhuur van die woning, eigenlijk dus een subsidie op de woning door de corporatie.

De ruimte die corporaties vragen voor meer marktgerichte huren is niet nodig voor de investeringen in woningbouw. Die ruimte is nodig voor een betere prijs/kwaliteit verhouding van huurwoningen. Die draagt bij aan een gezondere woningmarkt. Zowel het Centraal Planbureau als ABF Research hebben becijferd dat het vermogen van corporaties juist minder groeit bij het nieuwe huurbeleid. Dit komt onder andere doordat vanaf 2005 wordt uitgegaan van een éénjaarsgemiddelde van de inflatie, terwijl de inflatie op dit moment heel laag is. Voorheen was dat een vijfjaarsgemiddelde. Dit heeft een positief effect op de koopkracht.

Uit de cijfers van de Bedrijfstakinformatie blijkt verder dat de personeelskosten inclusief de pensioenkosten van corporaties in 2003 zijn gestegen met 14,3 procent. Een groot deel daarvan, namelijk 11,1 procent, is toe te rekenen aan een éénmalige storting in het pensioenfonds. Door de Pensioen- & Verzekeringskamer is in 2002/2003 een onderdekking van de pensioenverplichtingen geconstateerd die onder andere op deze manier is gerepareerd.

Noot aan de redactie Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Ron Sinnige, persvoorlichter Aedes, (035) 626 82 97 of (06) 53 40 99 67.

Hoort bij thema:

* branche