Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Gordelgebruik fors toegenomen

Het gordelgebruik in de auto zowel voorin als achterin is in 2004 opnieuw gestegen. 90 Procent van de bestuurders en passagiers voorin droegen in 2004 een gordel. Begin jaren 90 was dit nog 70 procent. Bij de passagiers op de achterbank is eveneens sprake van een opvallende stijging. Tussen 2000 en 2004 is het gordelgebruik achterin toegenomen van ongeveer 30 naar 69 procent. Een andere opvallende ontwikkeling is dat het gordelgebruik binnen de bebouwde kom de laatste jaren sterk is verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Nederland heeft nu het niveau bereikt van Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië, die al jaren het hoogste gordelgebruik in Europa laten zien (tussen 90 en 95 procent voorin).

Er zijn sterke aanwijzingen dat de toename van het gordelgebruik te danken is aan de combinatie van intensieve politiecontroles en voorlichting. In de landelijke en regionale voorlichting is vanaf 2002 extra aandacht besteed aan het gebruik van autogordels achterin. Dit jaar zijn hierbij specifiek kinderen van 4-12 jaar benaderd, door Goochem het Gordeldier te introduceren. Goochem is een lief diertje dat kinderen motiveert hun gordel om te doen.
De campagne met Goochem het Gordeldier wordt zeer gewaardeerd, vooral omdat kinderen rechtstreeks op een leuke en positieve manier worden aangesproken.

Gordelgebruik is ook een van de prioriteiten uit het Europese Actieprogramma Verkeersveiligheid. Met financiële steun van de Europese Commissie start een aantal Europese landen gezamenlijk een voorlichtingcampagne om veilig vervoer van kinderen in de auto te stimuleren. Vanwege het Nederlandse succes en het vernieuwende karakter hebben negen andere landen Goochem geadopteerd. Vanaf 2005 spoort Goochem onder de naam Tatou, Armadillo en Gürteltier Europese kinderen aan hun autogordel op de achterbank om te doen.