Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-516       |
|                                            |Arnhem|26 november    |
|                                            |,     |2004           |
PROVINCIE SLAAGT IN VERSNELLING WONINGBOUWPROJECTEN

Het initiatief van de provincie om, samen met gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, het ministerie van VROM en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, woningbouwprojecten in Gelderland te versnellen heeft succes. Dit jaar zijn 28 projecten versneld met een totaal aantal woningen van bijna 6000. Daarnaast is de provincie bezig met een aantal projecten waar nog eens voor 11000 woningen aan capaciteit in zit. Dit maakte gedeputeerde Theo Peters (ruimtelijke ordening en woonbeleid) bekend tijdens de bijeenkomst "Versnellen woningbouw" op donderdag 25 november jl. in hotel de Bilderberg in Oosterbeek. De provincie organiseerde deze bijeenkomst voor de derde keer. Doel is een bijdrage te leveren aan de versnelling van de woningbouw in Gelderland.

Gedeputeerde Peters presenteerde een selectie van succesvolle aanjaagprojecten in de afgelopen periode. Meest in het oog springend is het vlottrekken van het project De Hutten in Gendringen met in totaal 550 woningen. In de Hutten-zuid is reeds een start gemaakt met de woningbouw. In de Hutten-noord wordt eind volgend jaar begonnen met de bouw van woningen en de restauratie van het industrieel erfgoed. Ook in Druten (De Waarden), Overbetuwe (Breekenhof) en Didam (Meulenvelden) wordt weer vaart gezet achter aanzienlijke projecten (respectievelijk 450, 400 en 190 woningen). In Brummen, Bergh en Buren zijn projecten met een omvang van 25, 38 en 50 woningen versneld.

Woningbouwcijfers
De gedeputeerde noemde in zijn presentatie ook de jongste woningbouwcijfers van het CBS voor Gelderland. Van januari tot en met september 2004 kwamen in deze provincie 3375 woningen gereed. Dat is 38% meer woningen dan in dezelfde periode in 2003. Hiermee is Gelderland na Drenthe (78%) de grootste stijger van Nederland. Op basis hiervan wordt de totale productie dit jaar op ongeveer 7000 woningen geraamd. Ook voor de komende twee jaar zien de prognoses er positief uit.

Provinciale bemoeienis
Peters wees erop dat de provinciale bemoeienis met het versnellen van woningbouwprojecten op veel manieren vorm krijgt. Sinds een jaar functioneert het provinciale "aanjaagteam". Dit (ambtelijke) team staat gemeenten en anderen met kennis over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, project- en procesmanagement en het nationale en provinciale woningbeleid bij. Ook voeren deze ambtenaren acties uit om woningbouwprojecten vlot te trekken. Bijvoorbeeld door bemiddeling tussen partijen en het stroomlijnen van procedures. Daarnaast is een externe "Task Force" opgericht, die (vooral) complexe projecten vlot moet trekken. De oud-bestuurders Henk Bergamin, Oege Feitsma en Jaap v.d. Steege maken hier deel van uit. Procedureel en financieel
Maar de provincie kan ook procedureel de helpende hand bieden. Als projecten voldoen aan het criterium "de juiste woning, op het juiste moment, op de juiste plaats" bestaat de mogelijkheid van een versnelde procedure voor een bouwvergunning, vooruitlopend op aanpassing van het bestemingsplan ("artikel 19-procedure" Wet Ruimtelijke Ordening). Financieel komen er volgens de gedeputeerde ook extra middelen om de woningbouw te versnellen. Volgende maand behandelt het Gelders parlement het voorstel van Gedeputeerde Staten om de komende twee jaar 2,5 miljoen euro voor dit doel beschikbaar te stellen.

Workshops
De versnellingsbijeenkomst werd bezocht door ruim 100 vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Zij konden na de presentatie door gedeputeerde Peters aan verschillende workshops deelnemen.

Daar bezag directeur Bert Hallink van Ter Steege Vastgoed de woningbouw door de bril van de projectontwikkelaar. Hij schetste het (te) lange traject - "4 x 2 jaar" - dat nodig is om woningbouwprojecten te realiseren: 2 jaar om het project politiek op de agenda te krijgen, 2 jaar om het eens te worden over het plan, 2 jaar om de procedures te doorlopen en 2 jaar om de verkoop te realiseren. Hallink toonde zich kritisch over de rol van de politiek in projectorganisaties. Ook signaleerde hij dat het aan kennis over procedures ontbreekt. Hij adviseerde om eerst goed te rekenen voordat het plan daadwerkelijk getekend wordt. Het is verstandig, aldus Hallink, de projectontwikkelaar vroegtijdig bij het project te betrekken.

Directeur G. Breeman van woningcorporatie Stichting Volkshuisvesting Arnhem pleitte voor een voortvarende aanpak van woningbouwprojecten. De neiging bestaat te stoppen als er knelpunten zijn. "Doorgaan", adviseerde hij, "en ondertussen, op de achtergrond, deze knelpunten oplossen". Breeman brak een lans voor de wens om corporaties meer als projectontwikkelaar op te laten treden. Er moet in zijn ogen ruimte zijn om "geraffineerd" met de exploitatie van projecten om te springen. Bijvoorbeeld door het tactisch inzetten van financiële reserves.

Mw. K. de Kort en R. Oet van VROM schetsten de (nieuwe) VROM-vergunning. Regels worden samengevoegd, wat leidt tot één aanvraag, één procedure, één besluit en één loket. Dat levert vereenvoudiging en tijdwinst op. Er komen pilots om ervaring met deze nieuwe werkwijze op te doen. Zij riepen de Gelderse gemeenten op hieraan mee te doen.

Woonpunt Gelderland
Gedeputeerde Peters wees tijdens de versnellingsbijeenkomst nog eens uitdrukkelijk op het provinciale "Woonpunt Gelderland". Daar kunnen gemeenten, corporaties en anderen terecht met vragen (en voor advies) over de woningbouw. Het woonpunt is telefonisch bereikbaar op 026 - 359 9833 en via de mail: woonpunt@prv.gelderland.nl.