AIDS FOUNDATION EAST WEST

EU-Rusland top: Russische HIV/aidscatastrofe onbesproken

Persbericht
Amsterdam, 26 november 2004.

EU-Rusland top:dreigende Russische HIV/aids catastrofe onbesproken.

Op dit moment ontwikkelt zich in Rusland een aids-epidemie die zijn weerga niet kent; volgens UNAIDS is momenteel een van de snelst stijgende groei-curven van het aantal nieuwe HIV-geïnfecteerden waar te nemen in Rusland en de omliggende landen van de voormalige Sovjet Unie, waaronder ook nieuwe EU-lidstaten.
Uit de berichtgeving aangaande de EU-Rusland top die gisteren plaatsvond in Den Haag blijkt dat de desastreuze epidemie niet op de agenda heeft gestaan.

Momenteel zijn er officieel bijna 300.000 HIV-geïnfecteerden in Rusland; maar betrouwbare schattingen berichten van 1.4 miljoen HIV-geïnfecteerden. Meer dan 80%
hiervan is jonger dan 30 jaar. De afgelopen jaren bevielen Russische HIV-positieve vrouwen van 9.900 HIV-positieve baby's. In 2015 zullen naar verwachting vijf tot 10 miljoen jonge Russen zijn gestorven aan aids. De andere landen in de voormalige Sovjet Unie laten eenzelfde alarmerende trend zien.

Hoewel internationale ervaring laat zien dat HIV/aids een gezamenlijke ministeriële aanpak vraagt, ligt in Rusland het probleem voornamelijk op het bord van het ministerie van gezondheidszorg. De minimale mankracht beschikbaar op dit ministerie bewijst dat de Russische leiders HIV/aids niet als een top prioriteit zien. Het beschikbare budget voor 2004 bedraagt 5 miljoen dollar. Een recente internationale studie laat zien dat voor effectieve HIV/AIDS- preventie, -behandeling en zorg dit jaar in Rusland 220 miljoen dollar nodig was geweest.

Terwijl de Verenigde Staten de explosieve HIV/aids-epidemie in Rusland en de andere landen van de voormalige Sovjet Unie tot een algemeen veiligheidsprobleem heeft verklaard, neemt Europa de dreigende catastrofe nog steeds niet serieus. Sommige EU landen dragen afzonderlijk bij. Nederland, Groot-Brittannië en Zweden in het bijzonder ondersteunen op actieve wijze HIV/aids-projecten in de hele regio. Maar wat ontbreekt is een gezamenlijke strategie en een duidelijk standpunt waarmee Europa aktief positie kiest en daarmee een grootschalige HIV/aids catastrofe net buiten, maar ook binnen de nieuwe EU grenzen kan afwenden.

Note voor de redactie:

- Zeker met het oog op Wereld AIDS Dag - 1 december 2004 - Voor meer informatie of interviews met nederlands sprekende medewerkers in Rusland neem contact op met;
Ilona van de Braak, AIDS Foundation East-West (AFEW) 06-301 58 978. Ilona(underscore)van(underscore)de(underscore)braak@afew.org / www.afew.org
AIDS Foundation East-West(AFEW) is een Nederlandse organisatie die 16 grootschalige HIV/AIDS projecten uitvoert in acht voormalige Sovjet landen; Rusland, Oekraïne, Moldavië, Kazagstan, Oezbekistan, Tadjikistan, Kirgizië en Mongolië.

26 nov 04 15:56