Politiebond ACP

ACP-leden wijzen Sociaal Akkoord af

De leden van de Politievakorganisatie ACP wijzen het Sociaal Akkoord af dat enkele weken terug is afgesloten tussen de onderhandelaars van de regering, werknemers en werkgevers. De ACP-leden hebben de afgelopen weken in grote meerderheid laten weten dat het akkoord voor grote groepen werknemers in Nederland prima afspraken bevat maar dat het geen recht doet aan de specifieke arbeidsomstandigheden en de bestaande regelingen in de politiesector.

Leden bepalen

Bestuursleden van de ACP hebben de afgelopen weken op een groot aantal regionale ledenbijeenkomsten uitleg geven over de inhoud van het Sociaal Akkoord. De leden konden zo actief en in de eigen regio worden geïnformeerd en aan de discussie over de behaalde resultaten deelnemen. Daarnaast werden de leden ook met behulp van de ACP-website, het maandblad Politiebericht, e-mail en de verschillende intranetten in de korpsen op de hoogte gebracht van het onderhandelaarsakkoord. Er werd in korte tijd veel werk verzet om de leden zo goed mogelijk te informeren. Daarbij werd dankbaar gebruik gemaakt van de inzet van regionale kaderleden.

De protestacties van de afgelopen periode hadden al aangetoond dat politiemensen goed begrijpen welke verslechteringen dit kabinet was plan was om in te voeren. De ACP leden lieten ook nu weer goed van zich horen.

Via regionale kaderleden, tijdens de ledenbijeenkomsten en via de e-mail spraken zij zich duidelijk uit over het Sociaal Akkoord: de vakbondsonderhandelaars hadden wel goed werk verricht door een deel van de verslechteringen te keren, maar voor de politiesector schoot het op verschillende onderdelen nog tekort. Daarom wezen zij het akkoord af.

Gevaren en slijtendheid niet erkend

De afspraken in het Sociaal Akkoord over vroegpensioen en levensloop sluiten volgens onze leden niet aan bij de gevaren en slijtendheid van het dagelijkse politiewerk. In dat verband wijzen zij op het vele en zware onregelmatige werk. Ook de risico´s van het werk spelen daar in belangrijke mate in mee. De afgelopen weken hebben laten zien dat dit niet alleen denkbeeldig is. In de politiesector bestaan er nu wel regelingen die recht doen aan dit zware werk. Sommige regelingen zijn nog maar enkele jaren geleden afgesloten. Volgens de ACP zijn deze regelingen (ook op langere termijn) betaalbaar. De door dit kabinet zo bepleite betaalbaarheid van de sociale zekerheid is in de politiesector al sinds enkele jaren geleden goed geregeld.

Grote twijfel bestaat over de betaalbaarheid van de nieuwe regelingen (zoals de levensloopregeling) die in de sector tot stand gebracht moeten worden. In het bijzonder voor de groep tussen de 45 en 55 jaar worden daarbij grote problemen voorzien. Het vermoeden bestaat dat minister Remkes onvoldoende geld beschikbaar heeft om tot goede oplossingen voor zijn werknemers te komen. Doordat alle systemen van vervroegde uittreding (al dan niet gecombineerd met levensloop) voor alle werknemers dezelfde fiscale basis krijgen verwacht men in de (nabije) toekomst opnieuw ingrepen van het kabinet.

Ook andere gebieden van de sociale zekerheid zijn in de politiesector al goed geregeld. Daarbij valt te denken aan de huidige ziekenkostenregelingen via de dienst Geneeskundige Verzorging Politie en de regelingen rondom dienstongevallen. Regelingen die het politievak recht doen.

Tevreden met WAO afspraken

Over de gemaakte WAO-afspraken in het akkoord zijn onze leden tevreden met het onderhandelingsresultaat. Vanuit de politiesector is de solidariteit groot met deze groep werknemers, die vaak niet meer volledig aan het werkproces deelneemt.

De levensloopregeling biedt jonge politiemensen een goede manier om tegemoet te komen aan zaken die zich voordoen in het spitsuur van het leven. Vooral de collectieve opzet geeft aan deze groep medewerkers de mogelijkheid om te komen tot een brede en betaalbare regeling. Echter de manier waarop oudere werknemers van de levensloopregeling gebruik kunnen maken sluit niet aan bij de slijtendheid van het werk. Daarnaast wordt voor deze leeftijdsgroep het (maximaal) in te zetten percentage voor levensloop (12%) als niet reëel ervaren.

Voor ACP voorzitter Gerrit van de Kamp is het duidelijk: "Onze leden vinden dat de slijtendheid van het beroep in het akkoord onvoldoende wordt erkend. Dat hebben zij ons de afgelopen weken tijdens ledenraadpleging en via e-mail laten weten. Het snijden in de prepensioenen zonder daarbij na te denken over de specifieke gevolgen in onze sector zorgt ook voor veel onbegrip en boosheid. Dat zaken op het gebied van prepensioenen en de sociale zekerheid in de toekomst anders moeten is voor de ACP-leden duidelijk. De manier waarop het kabinet Balkenende II dat vorm wil geven in het Sociaal Akkoord sluit onvoldoende aan op de problematiek in de politiesector".