CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 26 november 2004
Mening cliëntenparticipatie telt voor het CDA

Het CDA vindt cliëntenparticipatie belangrijk. Het is een mogelijkheid om de mening van cliënten te vragen en ook echt te betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van beleid. Tijdens de raadsbehandeling van de verordening cliëntenparticipatie diende Karen Duys namens het CDA dan ook 2 amendementen in waarin wordt gevraagd dat de cliëntenraad gevraagd en ongevraagd advies kan geven over de dienstverlening en dat er twee keer per jaar een overleg plaatsvind met de commissie Sociale Zaken over een gezamenlijk op te stellen agenda. De amendementen werden aangenomen.

Lees hieronder haar bijdrage in de raad.

Het CDA vindt cliëntenparticipatie belangrijk. Het is een mogelijkheid om de mening van cliënten te vragen en ook echt te betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van beleid. En juist bij deze Wet Werk en Bijstand, die nog maar 11 maanden geleden inwerking is getreden en die van grote invloed is op het leven van ruim 40.000 Rotterdammers, is de input van ervaringsdeskundigen onontbeerlijk om de kwaliteit van beleid en dienstverlening te toetsen.

Cliëntenparticipatie gaat om een serieuze inschakeling en betrokkenheid van uitkeringsgerechtigden. Deze waardevolle signaalfunctie moet optimaal door kunnen klinken bij het gemeentebestuur èn dienst SOZAWE. Er moet dus de mogelijkheid zijn dat de cliëntenraad ook zaken rechtstreeks aan de kaak kan stellen bij de volksvertegenwoordigers zodat indien nodig snel en accuraat bijgestuurd kan worden.

Als je cliëntenparticipatie naar het gemeentebestuur serieus een plek wilt geven, moet je niet alleen de relatie met college formeel regelen, maar ook de relatie met die andere kant van het gemeentebestuur, de gemeenteraad.

Ik ben benieuwd naar de reactie van de wethouder en wij overwegen op dit punt een amendement in te dienen?