Gemeente Breda

Deelnemers Overleg Grote Markt weer op één lijn

Januari 2003 werd het tweejarig convenant voor de Grote Markt getekend. Nu, bijna aan het eind van deze eerste convenantperiode, hebben alle partners de gemaakte afspraken opnieuw bevestigd. De Grote Markt is een belangrijke locatie in het historisch stadshart. De weekmarkt, detailhandel, horeca en evenementen horen er alle vier thuis. Maar door de beperkte ruimte zorgt die combinatie ook voor knelpunten. In het convenant zijn oplossingen gevonden voor een optimaal gebruik van de Grote Markt.

De Wandelerij, die de horeca op de Grote Markt vertegenwoordigt, stuurde enige weken geleden een brief aan het college van Burgemeester & Wethouders waarin zij haar ongenoegen uitsprak over de geringe snelheid waarmee veranderingen plaatsvonden. Na goed overleg heeft ook de Wandelerij zich weer volledig achter de afspraken geschaard en blijft deel uit maken van het Overleg Grote Markt. De Wandelerij verklaart haar brief als een schreeuw om aandacht, die gelukkig is gehoord.

Voor 90% gerealiseerd

Volgens Henk Linders, onafhankelijk voorzitter Overleg Grote Markt, zijn alle afspraken voor de korte termijn inmiddels voor meer dan 90% gerealiseerd. De gemeente Breda heeft een marktmeester aangesteld, er zijn afspraken gemaakt over de handhaving, de procedure voor het afbreken en reinigen is herzien zodat de horeca eerder haar terrassen kan opstellen, de brandweer ziet door regelmatige controles toe op goede bereikbaarheid van de achterliggende panden, en er is de afspraak dat de weekmarkt alleen tijdens het Jazzfestival wordt verplaatst. Linders: Het heeft misschien wat langer geduurd voordat alle actiepunten waren gerealiseerd, maar er was dan ook veel overleg nodig, onder andere met de brandweer. De brand in de Drie Gezusters was een extra complicerende factor die tot enige vertraging leidde.

Onderling versterken

De deelnemers aan het Overleg Grote Markt zijn het erover eens dat de Grote Markt als onderdeel van de dynamische binnenstad een structureel overleg verdient en zo de consument een aantrekkelijk geheel bieden. Daarvoor is belangrijk dat horeca, detailhandel, ambulante handel en evenementen elkaar onderling kunnen versterken. Linders: Het convenant is een totaalplan voor een betere Grote Markt voor alle partijen. Dit betekent voor iedereen geven en nemen. Alle partners moeten alle knelpunten op het moment dat het zich voordoet in het overleg kunnen brengen. Dan kun je ook gezamenlijk een oplossing bereiken. In dat opzicht kan het overleg nog beter gaan functioneren. Met elkaar in gesprek zijn, is essentieel voor een succesvolle Grote Markt, nu en in de toekomst.

Breda, 26 november 2004