Gemeente Zaanstad

Veel belangstelling voor initiatiefgroep Zaanstad n.a.v. moord op Van Gogh

donderdag 25 november 2004

Ongeveer 30 personen hebben zich aangemeld om verder te praten over mogelijke activiteiten in Zaanstad na de moord op Theo van Gogh en de nasleep daarvan in de samenleving. Dit is gisteravond gebleken tijdens een overleg in het gemeentehuis van Zaanstad. Initiatiefnemer is Brahim Fattah, inwoner van Zaanstad, voormalig lid van de gemeenteraad en werkzaam bij het Instituut voor Publiek en Politiek. De gemeente Zaanstad fungeert als ´postbus´ en ondersteunt activiteiten waar nodig.

Ruim 120 mensen discussieerden gisteren onder leiding van waarnemend burgemeester H. Kombrink over hoe het nu in Zaanstad gaat. De avond was een vervolg op een kleinere bijeenkomst die op 4 november plaatsvond, en waar Zaanse islamitische organisaties hun gevoelens deelden. De discussieavond gisteren was veel breder van opzet: nadrukkelijk waren nu ook alle overige migrantenorganisaties en veel autochtone organisaties (wijkverenigingen, onderwijsveld, jeugdzorg, Bureau Discriminatiezaken) uitgenodigd mee te praten.

Burgemeester Kombrink nodigde alle aanwezigen uit om aan te geven hoe de stemming nu is. Op veel plaatsen in het land zijn ernstige incidenten geweest de afgelopen weken; in de Zaanstreek lijkt het gelukkig rustig te zijn. Is dacht echt zo, vroeg hij zich af, of is er wellicht sprake van een ´veenbrand´?

Vanuit de zaal kwamen heel veel reacties van divers karakter. Het brede thema ´integratie´ had in de discussie een rode draad. Veel moslims balen van het beeld dat over hen wordt geschetst, veelal in de media, die volgens hen ongenuanceerd berichten. Uitingen van geloof (bijvoorbeeld het niet willen schudden van een hand) moeten worden gerespecteerd, vindt een aantal. Anderen wijzen erop dat verandering begint bij jezelf; iedereen kan in zijn eigen omgeving de dialoog (met buren, in de wijk enzovoort) starten. De rol van het onderwijs is volgens velen groot: op school moeten kinderen leren goed met elkaar om te gaan, ook al zijn er verschillen. Hier ligt een belangrijke voorwaarde voor integratie. Van de overheid (landelijk, maar ook lokaal) wordt verwacht dat signalen (bijvoorbeeld over mogelijk extremisme) adequaat worden opgepakt. De overheid moet ook duidelijk maken dat ze er voor iederéén is.

Begin bij jezelf, was het devies van wethouder Judith Schouten. Ze vertelde uit eigen ervaring over haar dochter die op een ´gemengde´ school heeft gezeten en in haar dagelijks werk als verpleegkundige, veel baat heeft bij kennis over andere culturen.

Burgemeester Kombrink wees de aanwezigen erop, dat een vrije pers en fundamentele zaak is waar we niet aan moeten willen tornen. De media controleren, dat kan niet, stelde hij. De berichtgeving is inderdaad niet altijd genuanceerd. Moslims kunnen echter zelf méédoen aan het debat en hun stem nadrukkelijk laten horen. Waarbij wel geaccepteerd moet worden, dat over en weer meningen worden geuit die je misschien liever niet hoort. Verder wees hij erop, dat ´de´ moslim niet bestaat, net zomin als er sprake is van ´de´ christen. Onderling zou meer debat moeten plaatsvinden, waarmee wordt voorkomen dat de islam zich als één blok presenteert en daarmee bij velen angst oproept. Verder stelde Kombrink dat men er zondermeer op mag vertrouwen dat de gemeente de inwoners beschermt en hun signalen serieus neemt.

Wethouder Robert Linnekamp liet weten dat het Regenboogoverleg weer wordt opgestart, maar volgens een nieuwe opzet. Het overleg zal themagewijs plaatsvinden, waarbij wordt gekeken bij welke Zaanse wijk het onderwerp goed aansluit. Zo worden stadsbreed en wijkgericht debat gecombineerd.