Gemeente Baarn

Burgerjaarverslag positief gewaardeerd door burgers

23-11-2004

De lezers van het burgerjaarverslag 2003 waarderen het verslag overwegend positief. Dit zijn de uitkomsten van een enquête en een bespreking met een leespanel. Het burgerjaarverslag is prettig te lezen, interessant en informatief. Daarnaast zijn er diverse tips gegeven om het burgerjaarverslag te verbeteren. De gemeenteraad wordt geadviseerd dezelfde opzet te hanteren voor het volgende burgerjaarverslag en een verdiepingsslag te maken als het gaat om het beschrijven van de kwaliteit van de dienstverlening.

Sinds de invoering van het duale politieke systeem, heeft de burgemeester de taak om elk jaar een burgerjaarverslag uit te brengen. Een verslag over de kwaliteit van de dienstverlening, communicatie en participatie. Het burgerjaarverslag 2003 kwam in juni van dit jaar uit en is toegestuurd naar een brede groep belangstellenden zoals raadsleden, instellingen, buurtcommissies en actief betrokken burgers. Ook is het te verkrijgen in bijvoorbeeld het gemeentehuis en de bibliotheek. In totaal hebben 52 van de 230 mensen die het burgerjaarverslag toegestuurd hebben gekregen, de enquête ingevuld en opgestuurd (23%). De teruggestuurde enquêtes geven een goed beeld van wat men van het burgerjaarverslag vindt. Dit beeld wordt bevestigd door het leespanel bestaande uit vier betrokken burgers van de gemeente.

Conclusie
Het merendeel van de lezers waarderen het burgerjaarverslag positief, zowel wat betreft inhoud als vorm. Tweederde van de lezers vindt het burgerjaarverslag interessant en informatief. Ook de vorm (een handzaam boekje) wordt door de meesten gewaardeerd. Wel vindt men dat er iets meer zorg besteed mag worden aan de vormgeving en de kwaliteit van de fotos. Duidelijk werd dat de titel Burgerjaarverslag verkeerde verwachtingen wekt bij de lezers. Het gaat namelijk niet om de inhoudelijke werkzaamheden van de gemeente, maar om de kwaliteit van dienstverlening, communicatie en participatie. Het leespanel adviseert om het doel van het burgerjaarverslag duidelijker terug te laten komen in de titel. Daarnaast adviseert zij duidelijker te beschrijven op welke wijze de gemeente bezig is met het verbeteren van de kwaliteit van haar werkzaamheden.