Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2004/3715
datum: 26-11-2004
onderwerp: Internationale Walviscommissie en motie Van der Ham

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van mijn brief van 24 november jl. en de op 25 november 2004 aangenomen motie Van der Ham (nr. 49) over de internationale walvisvaartcommissie informeer ik u nader over de bijeenkomst van 29 november tot 1 december in Zweden over een herzien beheerregime (Revised Management Scheme, RMS). Deze bijeenkomst betreft een technische werkgroepvergadering en geen besluitvormend overleg van de Internationale Walvis Commissie (IWC) zelf.

Achtergrond huidige walvisvangst
Het in 1986 in werking getreden moratorium staat toe dat de walvisvaart onverkort en in toenemende mate plaatsvindt: wetenschappelijke vangsten (Japan en IJsland), voorbehouden op het moratorium (Noorwegen en IJsland), walvisvangsten door niet partijstaten (Canada). Specifieke zorg daarbij is de vangst van sterk bedreigde walvissoorten, zoals de Noordse Vinvis. De walvisvarende landen hebben aangekondigd de vangsten binnen enkele jaren sterk uit te breiden tot mogelijk een verviervoudiging in 2005. Onder de vigerende regelgeving van het walvissenverdrag kan de IWC hier formeel niets tegen doen.

Motie Van der Ham en inzet Nederland
Zoals ik in mijn brief van 24 november jl. heb aangegeven streef ik ernaar om de IWC controle te laten krijgen over alle vangsten van walvissen. Dit kan alleen door binnen de IWC hierover strikte afspraken te maken met alle Partijstaten.

De suggestie dat het moratorium nu ter discussie staat vind ik onjuist omdat het moratorium in de praktijk niet bestaat. De discussie hierover leidt af van de werkelijke problematiek, namelijk het onder controle brengen van de ongecontroleerde walvisvangst die nu plaatsvindt onder de IWC. Het sterkt de walvisvarende landen in hun overweging om eigenstandig de walvisvangst buiten controle van de IWC om uit te breiden. De zorg van de walvis is niet gediend met deze symbolische discussie.

Heropening van de walvisvangst is dan ook niet aan de orde. Ik wil de discussie richten op het onder controle krijgen van de huidige vangsten die buiten het moratorium om gebeuren. De motie Van der Ham zie ik in dit verband als ondersteuning van mijn beleid.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman