Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht Rijksministerraad 26 november 2004

VERLIES NEDERLANDERSCHAP NA VEROORDELING VAN TERRORISTISCHE ACTIVITEITEN EN BEPERKING DUBBELE NATIONALITEIT

De ministerraad heeft er op het voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie mee ingestemd om het Nederlanderschap te ontnemen van personen die onherroepelijk zijn veroordeeld voor een misdrijf waarbij ernstige schade is toegebracht aan de essentiële belangen van de Staat. Door intrekking van het Nederlanderschap wordt de betrokkene als vreemdeling aangemerkt en kan betrokkene worden uitgezet.

Intrekking is mogelijk bij een veroordeling wegens misdrijven tegen de veiligheid van de Staat alsmede wegens terroristische misdrijven. Ook is intrekking mogelijk bij veroordeling wegens misdrijven waarbij samenspanning strafbaar is gesteld, als ook de samenspanning tot deze misdrijven. Intrekking van de nationaliteit kan echter alleen als het geen staatloosheid tot gevolg heeft. Tot nu toe was intrekking van het Nederlanderschap alleen mogelijk als iemand op frauduleuze wijze het Nederlanderschap heeft verkregen of zijn verplichting om afstand te doen van zijn oorspronkelijke nationaliteit niet nakomt.

Tevens is de ministerraad akkoord gegaan met het voorstel om meervoudige nationaliteit te beperken. Bij naturalisatie tot Nederlander zullen voortaan ook vreemdelingen die met een Nederlander getrouwd zijn en tweede generatiemigranten afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Dit geldt niet als geen afstand kan worden gedaan van de oorspronkelijke nationaliteit.

Met het bovenstaande wordt uitvoering gegeven aan de toezegging in de notitie over de beperking van de dubbele nationaliteit die op 27 augustus jl. aan de Tweede Kamer is aangeboden en de brief aan de Tweede Kamer van 10 november jl., om een wetsvoorstel in te dienen waarin personen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap wordt ontnomen, wanneer zij onherroepelijk veroordeeld zijn voor een misdrijf waarbij essentiële belangen van de Staat zijn geschaad.

RVD, 26.11.2004