Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
26 november 2004

KABINET VRAAGT SER ADVIES OVER VEREENVOUDIGING UITVOERING WW

Het kabinet vraagt de Sociaal-Economische Raad advies over een aantal voorstellen om de WW eenvoudiger uitvoerbaar te maken. Deze voorstellen van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leiden tot een besparing op de uitvoeringskosten van 14 miljoen euro. Daarnaast betekenen ze een verlaging van de ontslagkosten voor werkgevers en een vermindering van de belasting van de rechterlijke macht.

Een van de voorstellen is de beperking van de toets op verwijtbare werkloosheid. Tot nu toe moet het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen bij elke WW-aanvraag nagaan of de werknemer zijn mogelijkheden om zijn baan te behouden voldoende heeft benut. Als dat niet het geval is, dan is de werkloosheid verwijtbaar en heeft de werknemer geen recht op WW. Het voorstel is om de toets op verwijtbaarheid te beperken tot de gevallen waarin de werknemer zelf ontslag neemt of wordt ontslagen als voorzienbaar gevolg van zijn gedrag tegenover de werkgever. Door deze beperking zullen minder ontslagprocedures worden aangespannen bij de rechter of het Centrum voor Werk en Inkomen, alleen om voor WW in aanmerking te komen (`pro forma procedures').

Verder vraagt het kabinet de SER onder meer advies over een voorstel om bij ziekte van de uitkeringsgerechtigde de WW-uitkering de eerste dertien weken gewoon door te laten lopen. Momenteel komt de werkloze dan in de Ziektewet en gaat hij na herstel weer terug naar de WW.

Op dit moment ligt er ook een adviesaanvraag bij de SER over de toekomstbestendigheid van de WW. De SER levert voor 1 april 2005 een advies hierover. Deze adviesaanvraag staat los van de aanvraag over de toekomstbestendigheid van de WW.

Na advisering door de SER zullen de voorstellen worden omgezet in een wetsvoorstel ter vereenvoudiging van de WW.

RVD, 26.11.2004