Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
26 november 2004

MEER AANDACHT FINANCIEEL MEERJARENPERSPECTIEF PROVINCIES EN GEMEENTEN

In de begrotingsvoorschriften voor provincies en gemeenten komt meer nadruk te liggen op de financiële doorwerking van het beleid op middellange termijn, het duurzaam financieel evenwicht. Gemeenteraden en provinciale staten moeten er niet meer alleen op toezien dat de begroting van hun gemeente of provincie in evenwicht is, maar ook dat de meerjarenraming een duurzaam evenwicht te zien geeft. Ook het financieel toezicht wordt aansluitend geactualiseerd. Als er geen duurzaam evenwicht is zal de toezichthouder (gedeputeerde staten of de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) preventief begrotingstoezicht instellen, ook al sluit de begroting voor het begrotingsjaar wel. Dat is de kern van een wetsvoorstel tot wijziging van een aantal artikelen in de Gemeentewet en Provinciewet, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd.

De voorgestelde wijzigingen in de Gemeente- en Provinciewet zijn een vervolgstap op de veranderingen die in het kader van de dualisering zijn doorgevoerd in het proces van begroting en verantwoording. Daarbij gaat het om een aanscherping van de rolverdeling tussen gedeputeerde staten en provinciale staten, respectievelijk college en raad. Daarnaast krijgen met name gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden waaraan financiële risico's zijn verbonden die zich over langere tijd uitstrekken (leerlingenvervoer, onderwijshuisvesting, etc.).

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.11.2004