Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
26 november 2004

VRIJ VERKEER VAN DIENSTEN MAKKELIJKER VOOR CENTRAAL-EUROPESE LANDEN

Bedrijven uit andere Europese lidstaten die gebruik maken van werknemers uit de nieuwe Centraal- Europese lidstaten en landen buiten de Europese Unie (EU) kunnen in de toekomst makkelijker diensten leveren in Nederland. Een bedrijf dat in Nederland diensten levert, hoeft niet langer een vergunning aan te vragen voor Centraal-Europese werknemers of landen van buiten de EU, maar kan direct aan de slag. Wel komt er een meldingsplicht: bedrijven moeten tijdig vooraf melden hoeveel werknemers er onder welke voorwaarden aan het werk zijn. Als er op basis van deze gegevens vermoedens zijn dat het gaat om een illegale constructie, kunnen controles worden verricht bij het bedrijf.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken. In het voorjaar van 2005 moet de nieuwe werkwijze zijn beslag krijgen.

Op dit moment gaat de Centrale Organisatie Werk en Inkomen bij het verlenen van de vergunning na of de arbeidsomstandigheden en de lonen van de werknemers niet onder de maat zijn. Straks gebeurt dit aan de hand van de bij de melding verstrekte gegevens.

Een uitzondering is gemaakt voor uitzendbureaus. Een werkvergunning voor Centraal-Europese werknemers of buiten de EU van een uitzendbureau dat in Nederland werkt, blijft noodzakelijk. Naast de controle op arbeidsomstandigheden en lonen wordt ook gekeken of er geen Nederlandse werknemers of werknemers uit de overige landen in de Europese Unie zijn die het werk kunnen doen.

Voor Nederlandse werkgevers die Centraal-Europese werknemers in dienst nemen blijft ook een vergunning verplicht. De regels met betrekking tot de toegetreden Centraal-Europese landen gelden in principe tot 1 mei 2006. In mei 2005 evalueert het kabinet de huidige regels.

RVD, 26.11.2004