Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
26 november 2004

AANPAK GROOTSTEDELIJKE PROBLEMATIEK KRIJGT VORM

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wetsvoorstel dat als doel heeft het vestigings- en investeringsklimaat in Rotterdam te versterken en de woonproblematiek aan te pakken. Kern van het wetsvoorstel is het mogelijk maken van differentiatie van de onroerende zaakbelasting voor kleine bedrijven, het verruimen van de wet Victor en het stellen van extra eisen aan woningzoekenden. De maatregelen die een uitvloeisel zijn van de kabinetsreactie op het actieprogramma `Rotterdam zet door', gelden ook voor de GSB-steden die te maken hebben met een vergelijkbare problematiek.

Het kabinet maakt differentiatie van de onroerende zaakbelasting mogelijk voor kleine bedrijven in kansenzones. Hiermee krijgen de gemeenten de mogelijkheid om in bepaalde gebieden te werken aan de verbetering van het ondernemersklimaat en de bedrijvigheid.

Met het verruimen van de wet Victor wordt de mogelijkheid geschapen om de woonproblematiek (o.m. overbewoning) effectief aan te pakken. Het gaat daarbij om het uitbreiden van de wettelijke gronden om specifieke panden te sluiten en het beheer over te nemen en dit onder te brengen bij een bonafide beheerder. Gedoeld wordt op panden die de leefbaarheid van de buurt aantasten en/of een gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid.

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer krijgt ten slotte de bevoegdheid om binnen een gemeente gebieden aan te wijzen waar extra eisen kunnen worden gesteld aan woningzoekenden, zoals het stellen van inkomenseisen. Het gaat daarbij om gebieden waar de leefbaarheidsproblematiek het grootst is. Het is de bedoeling dat deze worden voorgedragen door de gemeenteraad van de betrokken gemeente.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.11.2004